neprihlásený Piatok, 19. apríla 2024, dnes má meniny Jela
Microsoft dostal od EÚ pokutu 561 miliónov eur

DSL.sk, 6.3.2013


Európska komisia dnes potrestala spoločnosť Microsoft za porušenie jej záväzku ponúkať užívateľom Windows povinný výber webového prehliadača pokutou až vo výške 561 miliónov eur.

EK to oznámila v tlačovej správe.

V rozpätí niekoľkých rokov ide už o štvrtú veľkú pokutu pre Microsoft od Európskej únie.

Prvú významnú pokutu udelila EK Microsoftu v marci 2004 vo výške 497 miliónov euro za porušovanie protimonopolných zákonov platných v EÚ. Okrem toho bol Microsoft povinný vydať verziu Windows XP bez Windows Media Playera a sprístupniť konkurencii v oblasti najmä workgroup softvéru dokumentáciu a API.

V júli 2006 Európska komisia udelila Microsoftu ďalšiu pokutu vo výške 280.5 milióna euro za nevyhovenie rozhodnutiu z roku 2004, keď spoločnosť v stanovenom niekoľko krát predĺženom termíne nesprístupnila konkurencii niektoré svoje API za prijateľných podmienok.

Vo februári 2008 ju nasledovala pokuta vo výške 899 miliónov neskôr znížená na 860 miliónov eur, opäť za nedodržiavanie rozhodnutia EK z roku 2004.

V prípade zahŕňania Internet Explorera vo Windows a tým zneužívania dominantného postavenia na trhu s operačnými systémami sa Microsoft na konci roku 2009 zaviazal užívateľom Windows s nastaveným Internet Explorerom ako štandardným prehliadačom povinne ponúknuť výber z viacerých prehliadačov, ako riešenie sťažností tvorcov ostatných prehliadačov a následného vyšetrovania spoločnosti.

Komisia Microsoft vyšetrovala a nakoniec aj predbežne obvinila zo zneužívanie dominantného postavenia na trhu s operačnými systémami zahŕňaním Internet Explorera do Windows, spor bol ale vyriešený záväzkom ponúkať výber prehliadača.

Microsoft bol všetkým užívateľom Windows v Európskej únii využívajúcim Internet Explorer povinný ponúknuť na výber z dvanástich najpoužívanejších webových prehliadačov, pričom päť najpoužívanejších vrátane Internet Explorera sa malo zobrazovať prednostne a v náhodnom poradí pre zabezpečenie nestrannej ponuky.

Záväzok platí až do roku 2014. Spoločnosť ho ale v Service Packu 1 pre Windows 7 z februára prestala plniť a ponuku prestala zobrazovať. Podľa oficiálneho stanoviska spoločnosti sa tak stalo pre technickú chybu programátorov.

Zväčšiť
Ponuka výberu konkurenčných prehliadačov, kliknite pre zväčšenie



Microsoft už raz záväzok nenapĺňal, keď sa jednotlivé prehliadače nenachádzali na jednotlivých pozíciách s rovnakými pravdepodobnosťami a naopak v obsadzovaní pozícii boli veľké rozdiely. Prišiel na to server DSL.sk krátko po sprístupnení povinnej ponuky.

Internet Explorer sa pre chybu v algoritme, ktorým bolo dosahované náhodné poradie, v 50% prípadov nachádzal na piatej pozícii najviac vpravo, Google Chrome sa naopak objavoval najčastejšie na prvých troch pozíciách. Spoločnosť Microsoft chybu objavenú serverom DSL.sk necelé dva týždne po zverejnení odstránila.


Podiel výskytov jednotlivých prehliadačov na jednotlivých pozíciách a ich priemerná pozícia pri zobrazení v IE 8 na Windows 7 do 3. marca 2010 (dáta: DSL.sk)



Server DSL.sk v roku 2010 problém zodpovedne nahlásil, umožnil ho tak spoločnosti opraviť a plniť si tak korektne svoj záväzok voči Európskej komisii. Či bol problém spôsobený neobjavenou neúmyselnou chybou alebo išlo o zámer ale dodnes nie je známe, keď spoločnosť Microsoft serveru DSL.sk doteraz neodpovedala na otázky súvisiace s týmto zistením ani mu neposkytla žiadne stanovisko alebo vyjadrenie.

Hoci niektoré povinnosti uložené Microsoftu v protimonopolných konaniach nie sú ideálne, je potrebné pripomenúť nevyhnutnosť a užitočnosť zabraňovania zneužívaniu dominantného postavenia v oblasti softvéru. Vzhľadom na typickú priamu alebo nepriamu interakciu rozličných softvérov je totiž dominantné postavenie možné často zneužiť ešte výraznejšie ako v iných oblastiach podnikania a je tak možné ešte efektívnejšie umelo presadiť alebo udržať riešenia, ktoré sú horšej kvality, nepodporujú inováciu alebo sú inak nevýhodnejšie.

Detailnejšie sme sa tejto problematike venovali v tomto článku.


      Zdieľaj na Twitteri



Najnovšie články:

V najbližších dňoch bude spustený nový vysielač digitálneho rádia
Seriál Fallout podľa počítačovej hry bude mať pokračovanie
Budúci týždeň budú vydané dve dôležité linuxové distribúcie
Špehovacie satelity SpaceX už snímkujú Zem, s vyšším rozlíšením ako doterajšie
Linux si na PC drží podiel 4%
AI výkon tohtoročnej generácie Intel CPU bude vyšší ako 100 teraops/s
Apple bude mať nový seriál o alternatívnom sovietskom vesmírnom programe, predĺžila For All Mankind
Pôsobivého dvojnohého robota Atlas nahradí úplne nová elektrická verzia
O2 spustilo predaj na diaľku. Namiesto eID sa fotí tvár a občiansky, nedá sa objednať eSIM ani predplatenka
Klon populárnej databázy Redis od Linux Foundation k dispozícii v prvej verzii


Diskusia:
                               
 

Microsoft si robi co chce a bude si aj robit. Je to podla mna tak, pretoze EK nema dostatok pak na neho. Pokuta zaplatena nebude asi nikdy pretoze Microsoft nebere EK vazne. Kam by to mohlo az zajst? Zakazom predaja windows na trhu EU? Na toto by som si teda pozrel. A takto asi zmysla aj microsoft.
Odpovedať Známka: 0.0 Hodnotiť:
 

Sorry za prelepy...
Odpovedať Známka: 0.8 Hodnotiť:
 

vie niegdo ci Micro$oft uz zaplatil niektore z tych pokut udelene EK?
Odpovedať Známka: 0.0 Hodnotiť:
 

Podla mna ani jednu :) 9 rokov kasle na EK.
Odpovedať Známka: 5.7 Hodnotiť:
 

Nie som isty, ci nejaku zaplatil. Urcite sa odvolal, ale pokuty zaplatit, ak tak neurobil, bude musiet. Keby nejaku pokutu nezaplatil a nebolo mozne sa uz odvolat proti tomu, taky pripad by uz bol medializovany, odhliadnuc od toho, ze by mu zrejme suma rastla na urokoch. Nejaka 1 miliarda eur je sice dost velka suma, ale podla mna Microsoft nezruinuje :)
Odpovedať Známka: 10.0 Hodnotiť:
 

No však čo to je, maličkosť, však???
Vieš koľko ľudí príde týmto rozhodnutím o prácu???
Odpovedať Známka: -1.4 Hodnotiť:
 

Na to ti dodam, ze MS mava gross profit okolo 50 miliard dolarov za rok. Net income okolo 23 miliard dolarov :)

A zober si este ako MS a podobne firmy sklbu EU o dane. Windows je v EU a hlavne u nas drahsi ako v USA? Preco?

Ku mne, ked dojde exekutor, zobere mi aj poslednu stolicku spod zadku. Je snad MS svatej Anny batoh? :)
Odpovedať Známka: 8.8 Hodnotiť:
 

savta Anna mala batoh ?
Odpovedať Známka: 0.0 Hodnotiť:
 

Sak hej, od microsoftu :D
Odpovedať Známka: 10.0 Hodnotiť:
 

Vyska pokuty sa odvija od hospodarskych vysledkov, takze asi nehrozi ze by na to MS nemal. Uz vobec nehrozi, ze by kvoli tomu prepustali ludi. Dokonca je mozne, ze s nejakymi pokutami uz kalkuluju dopredu.
Odpovedať Hodnotiť:
 

Na druhej strane - EÚ a jej členské štáty zaplatí ťažké peniaze (ulúpené na daniach) za licencie na MS software, potom si časť z toho vrátia na podobných pokutách.
Problém je inde...
Odpovedať Známka: 6.0 Hodnotiť:
 

ked tu neplati dane? aspon tak z nich dostat love

Odpovedať Hodnotiť:
 

Nemalo by potom Apple davat na vyber miesto Safari dalsie prehliadace? Nechcem obhajovat Mrkvosoft ale snad mozu do ich vyrobku davat ich softver nie? :D
Odpovedať Známka: 6.7 Hodnotiť:
 

A potom tu mame este android, ubuntu atd. Lenze ktore z tycho OS maju dominantne postavenie na trhu cez 65%? Ani jedno.
No mozno microsoft prave preto neplati pretoze vie ze ostatne operacne systemy takisto neponukaju volbu prehliadaca.
Lenze ak zobereme konktretne OSX do pucu, tak OSX na EU trhu je uplne v mizivom percente, prevazne na grafickych staniciach vo firmach. Je vsak do buducna mozne, ze i Apple bude musiet ponukat prehliadace. Zatial ich vsak vela nie je: Safari, Firefox, Chrome, Opera....
Odpovedať Známka: -0.6 Hodnotiť:
 

Android ma dobre postavenie, nie?
Odpovedať Známka: 5.8 Hodnotiť:
 

Bavime sa o desktopoch, tu este android moc nehra hlavne husle.
Odpovedať Známka: -5.3 Hodnotiť:
 

bavime sa o operacnych systemoch. a tu ma android v mobilnych zariadeniach v europe dominantne postavenie.
Odpovedať Známka: 7.9 Hodnotiť:
 

To hej, ale v tomto spore s EK ide o Windows a ponuku prehliadacov na windows. Hovori sa teda o deskopoch a prenosnych staniciach, kde je windows dominantny. A ako som sa pytal, pokial nie je na EK zaloba na zneuzivanie postavenie v inom OS ako windows, zatial sa tym EK nebude zaoberat.
Odpovedať Známka: -6.0 Hodnotiť:
 

teraz sa pozri hore na prispevok od armagedon.

tu ide o to, ze ak sudia ms a naparili mu pokutu, je to diskriminacia inych platforiem, napriklad tej mobilnej.

btw, tato polmiliardova pokuta je kvoli tomu, ze do servispacku co bol vonku par tyzdnov nezahrnuli omylom ballotscreen.
ak sa ti zda polmiliardy za toto ok, tak fajn.
Odpovedať Známka: 3.8 Hodnotiť:
 

1. pol miliardy je malo, lebo oni naschval yebu na to co im EK prikazala.
2. ballot screan je blbost, nikdy to nemalo vzniknut
3. uz od napadeni kuvajtu v sedesatem sedmem volam po modularnej instalacii windowsu, nainstalujem co chcem, zaplatim co som nainstaloval fajka zhasla, a EK sa moze aj poyebat ked si klient vyberie exploder a nie operu.
4. keby sa veci robili podla rozumu a nie podla penazi, tak by nam bolo sveta zit!
Odpovedať Známka: -6.0 Hodnotiť:
 

btw, viazanie vyhladavacieho engine google v androide je ovela ale ovela vacsi problem, ako nejaky ballotscreen vo win.
ak toto nie je zneuzivanie dominantneho postavenia, tak zezerem kefu.

Odpovedať Známka: 3.8 Hodnotiť:
 

Lenze tu ide o rok 2004 a stav trhu vtedy a nie dnes.
Odpovedať Známka: -4.5 Hodnotiť:
 

nie, tu ide o rok 2013.
pokuta za vynechanie ballotscreen zo servispacku je za rok 2012.
Odpovedať Známka: 4.3 Hodnotiť:
 

Sice pravda, sorry....
Odpovedať Hodnotiť:
 

Ano, ale ballotscreen bol nariadeny v roku 2010 a mal sa dodrzovat az do 2014. MS porusil podmienky. Ballotscreen bol len dosledkom vsetkych udalosti:
- ktore zacali, ked dalsia verzia IE (myslim, ze to bola 3.0 alebo 4.0) vznikla vykradnutim napadov Netscape (co ale este neznamenalo "viditelnu" nekalu cinnost), a akoze nutnym implementovanim IE do jadra systemu Windows98, cim konkurenciu rovno zlikvidovali. Na sudoch sa hajili tym, ze IE je sucastou systemu a neda sa odstranit, pretoze by ich system bol nefunkcny. Pritom sa nasiel clovek, co vytvoril nLite a nim dokazal bez odstranit IE (z toho vyplyvalo: MS sa nechcelo nic odstranovat)
Odpovedať Známka: 0.0 Hodnotiť:
 

kokotiny.
Odpovedať Hodnotiť:
 

Zase sirenie polopravd.

Fakt1 - Windows98 bez IE skutocne nevedel zobrazovat niektore bezne veci v UI
Fakt2 - Prvy nLite neodstranil len IE, ale zobral vsetky subory, ktore pouzivali na rendering IE core vo W98 z verzie W95. Teda keby MS nevydal W95 alebo rovno W98 Nlite by v tej dobe nemohol fungovat. Nehovoriac o vseobecnej legalnosti takeho postupu.
Fakt3 - Pritomnost HTML rendera v systeme sa casom ukazala ako nevyhnutnost
Fakt4 - Pritomnost internetoveho prehliadaca sa casom ukazala ako nevyhnutnost
Odpovedať Hodnotiť:
 

Toto nie je obhajoba MS. Len pohlad na vec s odstupom casu.

Zamyslenie:

Keby MS vydal W98 bez IE a ludia by si museli nejako doinstalovavat web prehliadac, bola by masa schopna to urobit?

Ak ano, neboli by vedeni inym sposobom k IE?
- NEJAKO URCITE (instalacka na ploche, link, reklama)

Vedeli co to je Firefox?

Ak by to vedeli, nestiahli by si ho aj keby tam IE bol?
- ZREJME ANO

Priniesol nLite nejaku vyraznu zmenu v pouzivani IE?
- NA STATISTIKE TO NEVIDIET

Neskoncilo to aj tak tym sposobom, ze IE tam je len clovek nema ikonu?
- SKONCILO - vid ballot

Aka bola predajnost roznych "N" verzii?
- MIZIVA

Vyriesil to z casti trh a cas sam?
- VYRIESIL. Vid statistiky chrome, firefox dnes
Odpovedať Hodnotiť:
 

a este:
Nie je toto cele v skutocnosti o nicom?
Odpovedať Hodnotiť:
 

Firefox vtedy neexistoval. Bol len Netscape, IE, Arachne a ine podobne textove browsery.

Windows98 nikdy nemal integrovany IE tak, aby sa nedal odstranit. To bolo len ciste klamstvo. Cely rendering weboveho obsahu sa delil na dve urovne: HTML rendering, a Zobrazenie HTML. Zatial co prve boli systemove kniznice, ktore vyuzivali niektore aplikacie: Prieskumnik, Webova templata pre desktop, IE. V druhom pripade malo IE dalsie funkcie, ktore trochu vylepsovali samotne renderovacie jadro, ktore s pribudajucim casom zacalo byt pre webove stranky nedostatocne. Odstranenim kniznic IE system bezal bez problemov dalej.


Odpovedať Hodnotiť:
 

Vdaka vykradnutiu Nestscape a polopravdam MS na sude sa sposobila deformacia trhu, kde vacsina uzivatelov povazovala za internet ikonu "modreho e". Ktoru este zavrsil MS udrzovanim zleho povodneho navrhu "HTML rendering" a "IE kniznice na zobrazenie weboveho obsahu". Toto vsetko sa udialo od 1997-2004. Od roku 2004 zacali nanovo vyvijat Vistu, kde uz HTML rendering zachovali len koli kompatibilite s predchadzajucimi aplikaciami, ktore tuto moznost vyuzivali. Jedna z nich bola napriklad aj STEAM od Valve.
Odpovedať Hodnotiť:
 

- pokracovali s IE6, ktory sa stal dlhodobym "nevyvojom" zo strany MS a nedodrzovanim standardov brzdov vyvoja webovych stranok (priblizne 6 rokov). Ostatne prehliadace, uz mali davno implementovane ovela lepsie technologie, ale koli komplikovanosti upgradu webstranky v spojeni s nekompatibilitou vacsinoveho IE sposoboval odstavenie vyvoja aj v inych firmach.
- medzitym sa v IE6 naslo na tisice chyb, z ktorych nie vsetky MS opravil do 1 roka od ich najdenia a niektore dokonca ani nikdy neopravil. Utocnici si veselo vyuzivali vsetky zname aj nezname chyby vo svoj prospech, kde z pohladu MS bol zakaznik az na poslednom mieste.
Odpovedať Známka: 3.3 Hodnotiť:
 

- vzdelanost uzivatelov prehliadaca bola na urovni bodu mrazu pretoze neboli oboznameni, ze vobec existuje nejaky lepsi dizajn, alebo komfortnejsie prehliadanie stranok. Tak bezhlavo v tej dobe tvrdili, ze MS ma pravo si do windowsu nainstalovat co chce.

Co vlastne funguje aj u nas: Vlada (alias pre MS) si moze robit co chce, pretoze obcania (alias zakaznikov) ani netusia, ze sa da zit krajsie a komfortnejsie a bezhlavo dalej podporuju okradanie vladov, a mlcanim suhlasia, ze si vlada moze robit s nimi co chce.
Odpovedať Známka: 3.3 Hodnotiť:
 

myslim ze by to malo byt pri prvom spusteni telefona na vyber. Nastavis wifi a hned by si mal na vyber aky prehliadac chces. A popri tom by sa malo spytat ci tam chces nahrat pitchoviny typu facebook,gtalk atd.
Odpovedať Známka: 2.0 Hodnotiť:
 

ty chuj, preco si myslis, ze opera musela prejst na webkit?

Odpovedať Známka: -7.1 Hodnotiť:
 

Aby neskrachovala? :D
Odpovedať Známka: 5.9 Hodnotiť:
 

microsoft ale nijak nebrani pouzivaniu ostatnych browserov vo svojom OS. v tomto smere mam pocit ze to je uplne v poriadku. preco by mal zadarmo robit reklamu inym?
Odpovedať Známka: 6.4 Hodnotiť:
 

Pretoze je to na sude? Ak by to tam nebolo, nebolo by o com pisat.
Odpovedať Známka: -2.5 Hodnotiť:
 

jedná sa o zneužívanie MONOPOLNÉHO postavenia a neviem kde má Apple monopol. No ak by Apple zajtra skrachoval, tak v Androide by museli tiež ponúkať na výber :-)
Odpovedať Známka: 0.7 Hodnotiť:
 

aky MONOPOL ma microsoft?

zas ti zajebava, tupec.
Odpovedať Známka: -5.5 Hodnotiť:
 

no v roku 2004 (kedy EK udelila pokutu) mal Windows 95% trhu a to sa považuje za monopol.
Dnes už to tak jasné nie je, keďže by sa dalo argumentovať, že aj smartphony a tablety sú počítače (a mierne narástol aj podiel Macu)
Odpovedať Známka: 3.3 Hodnotiť:
 

nie, to sa povazuje za dominantne postavenie, tupec.

pri monopole neexistuje konkurencia.
Odpovedať Známka: -0.9 Hodnotiť:
 

Dal som ti plus, lebo IT-ckari, co nemaju tusenia o ekonomii, ta tu vyminuskuju a zjavne netusia rozdiel medzi "dominantnym" a "monopolnym" postaveni.
Microsoft monopol v OS nikdy nebol, maximalne tak oligopol.
Odpovedať Známka: 0.5 Hodnotiť:
 

Nikto netvrdi ze MS (ako firma) ma celkovy monopol v OS.

Ty zasa nechapes, ze ak nejaka firma chcela v davnejsich rokoch nieco vyvinut, tak NEMALA inu moznost. To znamena, ze pre vyvoj MUSELA pouzit platformu Windows a v tomto prostredi mal IE dominantne postavenie. Vela firiem vtedy nemala sancu vyvijat svoje aplikacie multiplatformovo.

Nespajaj to s ekonomikou a chovanim firiem. Kedze Windows je jeden z produktov firmy, ktory ale sluzi ako jadro na dalsi vyvoj aplikacii.
Odpovedať Známka: 10.0 Hodnotiť:
 

ved ani v desktopovych OS neexistuje konkurencia. Mozem si MSofis spustit na inom ako windowse? Zaujimave by to bolo, keby "stare" windowsy mohli predavat ine spolocnosti a robili by tak konkurenciu microsoftu..
Odpovedať Známka: 0.0 Hodnotiť:
 

Ano mozes, na OS X.

AD kupa "Windowsov": ved ich aj predavaju ine spolocnosti. Mne licencie nefakturoval MS, ale lokalny predajca (daju sa ale kupit aj od MS). Stare licencie Win zozenies vyhradne od "inych spolocnosti", MS ich nepredava. Kedze maju tie licencie uzko specificku klientelu, tak tych predajcov vela nie je.
Odpovedať Známka: 2.0 Hodnotiť:
 

v tomto pripade ide o monopol, kedze konkurencia nema vsetky moznosti ako M$, skuste napr. podat DPH vykaz elektronicky v inom ako M$ produkte. Ide teda o monopol napriek tomu, ze nema 100% podiel na trhu.
Odpovedať Hodnotiť:
 

Medzi gaymi, ale tých má EÚ rada... :P
Odpovedať Známka: 2.0 Hodnotiť:
 

Sa mi paci, ako v kazdom clanku o ballot screene si DSL.sk prihreje svoju polievocku o chybe ktoru kedysi objavili :-D.
Odpovedať Známka: 7.3 Hodnotiť:
 

ná teda? ;)
Odpovedať Známka: 7.6 Hodnotiť:
 

nezáviď
Odpovedať Známka: 3.7 Hodnotiť:
 

Absolutne nechapem vyznam volby prehliadaca, ked si kazdy je sam schopny stiahnut co rad pouziva a ten kto sa nevyzna si aj tak vyberie IE.
A co je zle na tom, ze vo svojom OS pouzivaju vlastny SW, preboha?!
Nemal by potom Apple tak isto ponukat na vyber rozne prehliadace, a linuxove distribucie taktiez? Podla mna je to zneuzivanie dominantnej pozicie na trhu s iOS.
Preco ked si kupim Peugeot, nemozem si vybrat motor od audi?

Podla mna cele zbytocna byrokracia, cenu OS to neovplyvni, uzivatel ma z toho velke houno, akurat par typkov z EK si namaze vrecka.
Odpovedať Známka: 0.6 Hodnotiť:
 

inteligenciou zjavne nevynikáš a okrem toho okolo rokov 2000-2007 si bol asi príliš malý na to, aby si vnímal situáciu na trhu. Spýtaj sa staršieho brata, ako stránky nefungovali pod ničím iným ako IE6 a to vďaka tomu, že ku solídnemu XP pribaľovali strašný IE6 a keďže Windows mal monopol, celý internet roky nezažil žiadnu inováciu, lebo stránky museli fungovať aj pod IE6.

EK to síce nezmenila, rokmi si to pretlačil trh, čiže tiež nevidím zmysel tej pokuty
Odpovedať Známka: 4.0 Hodnotiť:
 

Ide o sud, kde spory mozu trvat aj desatrocia. To ze ale EU vydala rozhodnutie a pokutovala Microsoft po dokazovani je spravne. Takisto je spravne, ze dostava Microsoft pokutu za kazdu ignoraciu rozhodnutia.
Kde by bol svet keby trestanca odsudili a on si dalej beha na slobode a uplne ignoruje rozdhonutie sudu?
Microsoft je jedna z firiem, ktora presuva majetok cez danove raje a EU okradaju o miliardy z dani.
Odpovedať Známka: 8.5 Hodnotiť:
 

oh, kolka skoda, ze starsieho brata nemam. mozno by mi to vysvetlil tak, ako tebe. nastastie az tak maly som nebol a pamatam si, ze bolo treba vsetko optimalizovat pre IE. dnes sme ale uplne inde, ludia si zvykli pouzivat iny soft aj bez toho, aby im ho MS ponukal. preto neviem, ci ide len o snahu zviditelnit sa zo strany minoritnych prehliadacov, alebo bol nejaky pravnik lenivy stiahnut si svoj prehliadac manualne a tak sa rozhodol zjednodusit si to (ale myslim ze to inicializovala opera, nechce sa mi teraz hladat).


Odpovedať Známka: -5.0 Hodnotiť:
 

Keď je ten Mrkvosoft taký zlý, prečo je v podstate na trhu len ON?
Únia si serie na hlavu. O tie okresané nanútené verzie Windows aj tak nemali ľudia záujem. A vydierať nejakú úspešnú firmu takými obrovskými pokutami prinesie len kopu zla, nenávisti, ďalších intríg a kopu ľudí príde o prácu a zdroj obživy. Ale to jeb..tým v EÚ ešte tak hneď nedôjde.
Odpovedať Známka: -3.8 Hodnotiť:
 

mohli by napr. iPhonu prikazat rovnako ako Microsoftu povinnost ponukat konkurencne prehliadace, pretoze na iPhone sa neda plnohodnotne pouzivat iny prehliadac ako vstavany
Odpovedať Známka: 1.7 Hodnotiť:
 

Tak v tom prípade to dáva zmysel :D
Odpovedať Hodnotiť:
 

Fantazia, ze staci tak malo a je na svete pokuta 561 mil. euro za nieco, co sa da zadarmo stiahnut a pouzivat..keby tie prehliadace boli platene veci, tak by to malo aspon nejake opodstatnenie...

Ujcok by mal spatne pozadovat prachy za to, ze hned po nainstalovani win robi reklamu prehliadacom.
Odpovedať Známka: 0.0 Hodnotiť:
 

posielam operu
Odpovedať Známka: 7.8 Hodnotiť:
 

Ako mozem ja poslat staznost EU na android? chcem tam ballot screen
Odpovedať Známka: -2.9 Hodnotiť:
 

Mas vlastny predhliadac, ktory ma urcity podiel na svetovom trhu? Podaj to potom na sudny dvor :)
Odpovedať Známka: 0.0 Hodnotiť:
 

preco by som mal mat vlastny prehliadac? ja chcem aby sa mi pri prvom spusteni prehliadaca zobrazila ponuka na ine prehliadace... nechcem pouzivat ten od googlu, nechcem aby ma spehovali...
Odpovedať Známka: 2.0 Hodnotiť:
 

Veľký brat ťa vidí na všetkých prehliadačoch, ty naivka :)
Odpovedať Známka: 7.1 Hodnotiť:
 

mozes im tak maximalne poslat kvety
Odpovedať Známka: 8.0 Hodnotiť:
 

Čo sa deje?
Odpovedať Známka: 3.3 Hodnotiť:
 

Fuj, hnusna socialisticka EU
Odpovedať Známka: -2.7 Hodnotiť:
 

Microsoft sice nemam rad a nepaci sa mi jeho vystupovanie na "trhu", s touto pokutou vsak nesuhlasim. Je to ich vyrobok, oni mozu urcit, co je jeho sucastou (ci uz z technickeho hladiska alebo napr. User Experience). Ak oni pokladaju svoj browser za najlepsi zo vsetkych a pridavajuci hodnotu celemu systemu, tak preco by ho tam nemohli dat?
Takisto je tam mnozstvo dalsich nastrojov na rozne cinnosti, ku ktorym existuju ekvivalenty. To nikomu nevadi...
Odpovedať Známka: 2.0 Hodnotiť:
 

Vrat sa do roku 2004 a uzivatelom ktori este stale pouzivaju Internet Explorer 6 ukaz Firefox 1 a spytaj sa ich ze ak by im niekto dal moznost vyberu, co by si vybrali..
Odpovedať Známka: 0.9 Hodnotiť:
 

Ale vsak nech si vyberu co chcu, je to ich volba. Prvu volbu uz spravili, ked si vybrali produkt od Microsoftu. Vybrali si ho taky, ako je ("as is").
Odpovedať Známka: 2.5 Hodnotiť:
 

Nemas celkom pravdu. Windows si vsetci uzivatelia nevybrali celkom nahodne a tiez si ho nevybrali celkom "as is" ako si to podal ty. Nahodne si ho nevybrali preto, lebo este stale existuje kopec profesionalnych aplikacii vyvijanych pre Windows a nie pre ine OS, aplikacie ktore sa nedaju len tak portovat a niesu open source, ludia ich kupuju za drahe peniaze pretoze ich potrebuju na pracu ktorou sa zivia, preto je drviva vacsina uzivatelov pc s Windows. Dalej, ked sa pozries do historie vyvoja Windowsu a Internet Explorera, zistis, ze vzdy tomu tak nebolo ze IE bol sucastou operacneho systemu. Takze ti co si kupili Windows, kupili si ho bez IE tak potom preco im ho nutit ako predinstalovany? V historii sa udiala takato zmena a vyustilo to do bodu kedy Microsoft dostal pokutu od EU kvoli nedodrziavaniu tunajsich zakonov a preco? Pretoze uz si jednoducho zvykli ze oni su ti co rozkazuju a udavaju krok a nie niekto iny. Ak toto nie je zneuzivanie monopolneho postavenia tak potom neviem co.
Odpovedať Známka: 6.7 Hodnotiť:
 

Aké rozkazovanie??? Ako si uspôsobím svoj výrobok je predsa moje výsostné právo ako výrobcu. Chyba je podľa mňa niekde inde, nie v monopoloch. Za chvíľu ich EK bude nútiť aby na XPčku nebol zelený pasienok, ale nejaký kravy z Poľska a všetkých neviem koľko krajín Únie.
Tým úradníkom tam podľa mňa dobre "vyhráva"...
Tak isto Únia zakázala ďalej vyrábať klasické žiarovky. Prečo? Akým právom?? Prečo nenechala ľudí aby sa slobodne rozhodli čo si domov kúpia? Prečo im nanucuje všetko iné, len nie to čo chcú ľudia?!

Odpovedať Známka: -0.8 Hodnotiť:
 

"Ako si uspôsobím svoj výrobok je predsa moje výsostné právo ako výrobcu."

No a ty ako vyrobca sa riadis podla toho co chces ty sam alebo co chcu tvoji zakaznici? Robis ten produkt pre ludi alebo sam pre seba? Sak ked ho chces robit sam pre seba a nie pre ludi s urcitymi predstavami o tom aky by ten produkt mal byt a co by mal obsahovat, ktore sa nutne vzdy nemusia zhodovat s tym ako si si to ty na zaciatku naplanoval, tak ho nepredavaj a nechaj si ho.
Odpovedať Známka: 2.0 Hodnotiť:
 

tvoj produkt je tvoj produkt. ked ho robis pre uzivatelov, mala by to byt tvoja snaha, aby ho kupovali. nie aby ti dosiel nejaky pajac z nejakej unie povedat, ze to robis zle a zaplatis tolko a tolko, za to ze to nerobis podla ich predstav. ked sa im nelubi, nech nekupuju, nie?
Odpovedať Známka: -2.0 Hodnotiť:
 

ale ked mas monopol, tak snaha aby to kupovali ide bokom a nastupuje tvrdy diktat, kde uzivatel nema na vyber len to pouzivat ako ty povies. A ty sked si jedine potraviny na okoli a povies si, ze mlieko budes predavat iba s 1/2 cierneho chleba, 100g maslom a 16 stuplami do vinovych flias, tak sa zakaznik moze aj na usi postavit. No a EK robi kroky, aby si to tak predavat nemohol. Naco su mi tie veci naokolo, ja chcem len mlieko a platit chcem len za mlieko., nie za tvoje stuple.
Odpovedať Hodnotiť:
 

presne toto "prisposobenie vyrobku" sposobilo monopolne postavenie na trhu co M$ zneuzil a koli comu sa slovensky PMU vyjadruje ako keby nic ine okrem produktov M$ neexistovalo. EK preto nariadila zmenu produktu co M$ nerespektuje a preto dostal pokutu. Ja osobne si myslim, ze by sa okrem browseru mali riesit napr. aj formaty, fonty,... atd. kedze aj tie znemoznuju konkurencii ich vyuzivanie.
Odpovedať Hodnotiť:
 

Ale potom kopte do všetkých výrobcov softvéru, nielen do nejakého Mrkvosoftu!
Odpovedať Hodnotiť:
 

K tomu zaverecnemu odstavcu.. Ja myslim ze kazdy kope do Microsoftu kvoli zneuzivaniu monopolneho postavenia ale Microsoft vlastne robi iba to na co si za roky zvykli spolu s mnohymi dalsimi firmami zneuzivajucimi svoje postavenie. Cely svet je na tom postaveny. Kde su nove vynalezy, kde je inovacia, kde je napriklad energia zadarmo? Ved to vsetko prevratne co by pomohlo ludom sa stalo trezorovou zalezitostou, patentove urady skartuju patenty ktore by pomohli pomoct ludom ziskat viac za menej penazi pretoze by to znamenalo ze by nejaki magnati multimilionarski ktorych podnikanie bolo zalozene prave na tych starych nakladnych technologiach, zrazu mali podrezane zily ktorymi im prudia financne prostriedky na ich bankove konta.
Odpovedať Známka: 7.8 Hodnotiť:
 

cize ak dostnaem pokutu za piratstvo, nemusim nic platit ?
Odpovedať Známka: 2.0 Hodnotiť:
 

jasne ze nie, treba ignorovat. Nemozu ti dat pokutu za nieco z coho si si urobil kopiu - ak samozrjeme nepredavas kopie ako originaly a tym vytvaras ten "usly" zisk. Nemaju ti ako dokazat, ze by si si to kupil a nikomu si nic nevzal.
Odpovedať Známka: 3.3 Hodnotiť:
 

Oni nepotrebuju dokazat ze to kupil, to je prave jeho uloha dokazat ze to legalne kupil a spravil si legalnu kopiu pre svoje potreby, ak to nevie dokazat ze to ma kupene legalne, ma problem.
Odpovedať Známka: 0.0 Hodnotiť:
 

Ak ma niekto obvini z toho, ze som nieco "nekupil" nech mi to najprv dokaze. Mojou povinostou nie je dokazat, ze to tak nie je. Ak je to firma, je to ina rec - tam to potrebujes na zarabanie. Ak zarabas na odrbavani, ze predavas kopie ako originaly tak sa dopustas trestneho cinu podvodu. Ak si to skopirujes, nesiris to a nezarabs na tom, neporusil si ziaden zakon a mozu tahat kadelahsie.
Odpovedať Známka: 10.0 Hodnotiť:
 

Zaujimave, tu pokutu v podstate zaplatia uzivatelia z krajin EU.

Co tak namiesto pokut pouvazovat nad nezavislostou od MS produktov?

Pokuty nie su riesenie, to je to iste ako obchodne retazce, zdieraju, predavaju sracky, dostanu smiestnu pokutu, predavaju dalej sracky, pokutu vykryju sa par dni a vsetko je ako bolo.
Odpovedať Známka: 10.0 Hodnotiť:
 

Pokuty možno nie sú riešenie, ale je to dobrý kšeft...
Odpovedať Známka: 10.0 Hodnotiť:
 

Hoci niektoré povinnosti uložené Microsoftu v protimonopolných konaniach nie sú ideálne, je potrebné pripomenúť nevyhnutnosť a užitočnosť zabraňovania zneužívaniu dominantného postavenia v oblasti softvéru.

a preco tam nie je volba pre "kalkulacku", "miny", alebo "skicar"? EK je zgerba uradnikov co chcu riadit galiaxiu s peciatkou od stola.
Odpovedať Známka: 5.0 Hodnotiť:
 

Stop fet Laszlo!
Odpovedať Známka: 0.0 Hodnotiť:
 

Dúfam, že tie peniaze dostanú tvorcovia alternatívnych prehliadačov. Ale to by som chcel asi priveľa. :-)
Odpovedať Hodnotiť:
 

Tak určitéééé! Podobne ako so Skylinkom v Čechách. Tam úrady uznali, že Skylink urobil podvod s "doživotnými" kartami, udelil im pokutu, ktorú "skasíruje" štát, ktorý prakticky so Skylinkom nemal žiadne náklady a zákazník, ktorý na ten podvod doplatil investíciou do karty a zariadenia má v konečnom dôsledku z toho h0vn0!
Odpovedať Známka: 10.0 Hodnotiť:
 

A naopak náš Banánistan udeľuje pokuty tým podnikateľom, ktorý nechcú IE využívať na elektronické výkazy DPH a inú možnosť nemajú. Korunu tomu Kocúrkovu nasadil protimonopolný úrad, ktorý to daňovému úradu "posvätil". Debil prezidentom, debili vo vláde, debili v parlemente a debili v štátnych úradoch. Ono by to chcelo všetko vystrieľať a bol by pokoj!
Odpovedať Známka: 6.7 Hodnotiť:
 

Akoze nemaju inu moznost? Ved Win7 Starter je zadarmo a je tam aj IE.
Odpovedať Známka: -1.4 Hodnotiť:
 

A preco by som mal instalovat Win 7 starter kde je IE ?
Co ak daju podmienku, ze na danovom moze parkovat len BMW ?

Odpovedať Známka: 6.0 Hodnotiť:
 

Ak si to BMW mozem zapozicat na 30 dni, alebo si ho mozem stiahnut z torrentov, tak nie je problem...
Odpovedať Známka: -2.5 Hodnotiť:
 

Cize tie naklady na zapozicanie BMW a PZP a havarijnu tiez len tak zaplatis? :)
a co ak nevies jazdit na BMW? skola smyku atd? :P
Odpovedať Známka: 5.0 Hodnotiť:
 

Pocuj a ty si myslis ze odkial vysla vsetka tato "elita" naroda? z nejakych bezdomovcov? z radoveho obcana predsa! co ste si zvolili, to mate. :P

"Každý národ má takú vládu, akú si zaslúži", alias vystrielas tychto, pridu dalsi debili. Ak si toto este nepochopil, potom nemas pravo volit. Odovzdaj obciansky. :D :D
Odpovedať Známka: 3.3 Hodnotiť:
 

Kde lajknem tento článok?
Odpovedať Známka: -2.0 Hodnotiť:
 

uz si lajkol :D
(tj. staci diskutovat..)
Odpovedať Známka: 10.0 Hodnotiť:
 

a co notepad, paint, calculator a X dalsich programov, ktore su pribalene pri Windowse? tam svoje dominantne postavenie nezneuziva? ci este sa nikto nestazoval?
Odpovedať Známka: 3.3 Hodnotiť:
 

nie, ale mozes zacat (stazovat sa)..
bude haluz :D
Odpovedať Hodnotiť:
 

vo vami vymenovanych programoch problem nieje, kedze tie nepracuju s tretou stranou ako napr. IE, ktory pracuje s webom a ich formaty niesu uzavrete. Problem ale je napr. s MS office.
Odpovedať Hodnotiť:
 

Mna fascinuje posledny odstavec clanku :D.
Odpovedať Hodnotiť:
 

EU nema peniaze tak hlava-nehlava bude pokutovat kazdeho s koho sa daju vycucat eury. Tak nech daju pokutu aj uradom kde treba elektronicky podavat priznania a funguju len cez Windows a nefunguju cez Linux , takto nutia ludi aby investovali do Windowsu a nemohli pouzivat Linux s ktorym usetria lebo je free aj programi. Banda darmozracov
Odpovedať Známka: 10.0 Hodnotiť:
 

za tie pokuty by nam mohla EK odklepnut par mega na nase cesty
Odpovedať Hodnotiť:
 

Príspevok bude nevhodný a/alebo vulgárny pre zmazaný obsah.
Odpovedať Hodnotiť:
 

To je neuveriteľné, koľkí ľudia sa pustia do komentovania niečoho, o čom nemajú ani najmenšie poňatie.

- "Dominantné postavenie" nie je to isté ako "monopol".
- Dominantné postavenie sa posudzuje v súvislosti s trhom a produktom. To okrem iného znamená, že najprv musí existovať trh pre daný typ produktu.
- Ani dominantné postavenie ani monopol nie sú samé o sebe dôvodom na postih.
- Dôvodom na postih je *zneužívanie* dominantného postavenia.
- v prípade Microsoft-u bolo zneužívanie dominantného postavenia potvrdené súdom.
- v prípade browsera/OS bolo dôvodom to, že MS bránil predajcom HW pred-inštalovávať iné browsery/OS než tie svoje. Ak by to predajcovia neakceptovali, tak by MS odmietol s nimi podpísať zmluvu o sprostredkovaní predaja jeho browsera/OS.
- v prípade Media playera išlo o utajenie API, ktoré tak výrobcovia iných multimediálnych aplikácií nemohli používať, čim MS získal konkurenčnú výhodu.

Sigh. Get off my lawn.
Odpovedať Známka: 3.3 Hodnotiť:
 

A prečo by mal iným len tak rozdávať svoje rozumy, know-how?
Odpovedať Hodnotiť:
 

Žeby preto, že zneužívanie dominantného postavenia vedie k deformovaniu trhu a je v neprospech zákazníka?
Odpovedať Hodnotiť:
 

Pretoze brani interoperabilite pouzivanim uzavretych rieseni na najrozsirenejsom systeme.
Chcel by som vidiet, ako by si sa tvaril, keby si pouzival iPod od Apple a vacsina Tvojich nahravok, ci skladieb na internete by bola v uzavretom formate WMV, ktory je prehratelny len pod Windows a len cez Media Player.
Odpovedať Hodnotiť:
 

http://www.adidasjashoes.com/ http://www.adidasjpshoes.com/ http://www.adidasjashoe.com/ http://www.nikeshoeja.com/ http://www.nikejashoes.com/ http://www.nikeshoesja.com/
Odpovedať Hodnotiť:
 

http://www.adidasjashoes.com/ http://www.adidasjpshoes.com/ http://www.adidasjashoe.com/ http://www.nikeshoeja.com/ http://www.nikejashoes.com/ http://www.nikeshoesja.com/
Odpovedať Hodnotiť:
 

Whether you're on a budget maybe cash . <a href=http://airmax1.topvipshoes.co.uk/>cheap air max 1</a>

<a href=http://www.fashmulberry.co.uk/>mulberry</a> But the price tag attached with it is quite high and does not suit the budget.


Odpovedať Hodnotiť:
 

Many women are really fascinated with the original as they are very tempting. <a href=http://nikeairmax1.topvipshoes.co.uk/>nike air max 1</a>

<a href=http://niketrainers.topvipshoes.co.uk/>nike air trainers</a> These shoes are first rated in style and quality.


Odpovedať Hodnotiť:
 

Not only that, the company also produces work boots and industrial shoes.. <a href=http://www.bymulberrybags.co.uk/>mulberry bags</a>

<a href=http://www.fashmulberry.co.uk/>mulberry outlet</a> The whole family can go shopping for action shoes online .


Odpovedať Hodnotiť:

Pridať komentár