neprihlásený Utorok, 16. apríla 2024, dnes má meniny Dana, Danica
Samojazdiace autá Google prekračujú povolenú rýchlosť

Značky: samojazdiace technológieGoogle

DSL.sk, 20.8.2014


Riadiaci softvér samojazdiacich áut Google v niektorých prípadoch úmyselne prekračuje maximálnu povolenú rýchlosť.

Spoločnosť to potvrdila pre agentúru Reuters.

Povolenú rýchlosť o maximálne 10 míľ za hodinu, cca 16 km/h, vozidlá prekračujú ak idú okolité autá tiež rýchlejšie ako je povolený limit. Google to zdôvodňuje skutočnosťou, že v takýchto prípadoch je podľa výskumov bezpečnejšie ísť rýchlejšie.

Technológiu samojazdiacich áut vyvíja viacero spoločností a organizácií, pričom Google je v súčasnosti najďalej. Kým napríklad výrobcovia áut sa v súčasnosti sústreďujú najmä na technológie iba čiastočne asistujúce vodičovi respektíve preberajúce kontrolu nad vozidlom iba v určitých situáciách, vývoj Google sa zameriava na plne autonómne samojazdiace autá.

Nový predstavený prototyp samojazdiaceho auta vyvinutý Google dokonca nemá volant, brzdu ani plyn a pre užívateľa je k dispozícii len tlačidlo pre zapnutie a vypnutie a navigácia zobrazujúca polohu a trasu vozidla. Prekračovanie rýchlosti sa na absolútnej väčšine ciest ale netýka tohto modelu testovaného vozidla, ktoré má obmedzenú rýchlosť na maximálne cca 40 km/h.


Samojazdiaci elektromobil Google (foto: Google)



Vážnou nevýhodou technológie Google je ale schopnosť jazdiť len po známych cestách s vopred nasnímanou detailnou 3D mapou.

Google očakáva uvedenie samojazdiacich áut na trh do niekoľkých rokov, výrobcovia áut a väčšina expertov je výrazne pesimistickejších.


      Zdieľaj na Twitteri



Najnovšie články:

Batérie vyhodené z vesmírnej ISS neočakávane nezhoreli a poškodili dom v USA
Sprístupnená beta verzia Ubuntu 24.04 LTS
Nový CPU Apple M4 majú dostať všetky Macy, s výnimkou najvyšších najneskôr do jari
Samsung sa v predaji smartfónov vrátil pred Apple
Zatiaľ posledný Star Trek seriál bude mať ďalšiu sériu, ohlásený aj nový film
Nový Android 15 je k dispozícii v beta verzii
Samsung má spustiť výrobu takmer 300-vrstvovej flash tento mesiac, budúci rok dosiahnuť 430 vrstiev
SpaceX použila prvý stupeň Falcon 9 už 20-krát
Apple čoskoro uvedie ďalší sci-fi seriál
Populárna databáza Redis má po zmene licencie ďalší klon, už bol vydaný


Diskusia:
                               
 

ake smutne auto...
Odpovedať Známka: 10.0 Hodnotiť:
 

Skor na retardovany vyraz tvare
Odpovedať Známka: 5.3 Hodnotiť:
 

mne pripomína deprimovaného klauna
Odpovedať Známka: 10.0 Hodnotiť:
 

tak bodaj by nebol deprimovany ked mu vykastrovali volant, pedale a paku
Odpovedať Známka: 9.7 Hodnotiť:
 

mne 7rocneho jelena bez parohov pozerajuceho sa na zem, ktory pred hodinou zjedol cucoriedky
Odpovedať Známka: 0.5 Hodnotiť:
 

nevtieraj sa
Odpovedať Známka: 0.5 Hodnotiť:
 

nie nie nie z toho hlaska nebude...
Odpovedať Známka: 8.9 Hodnotiť:
 

Pan je polovnik nekaz mu to :D
Odpovedať Známka: 7.9 Hodnotiť:
 

Aká kompotitina.....
Odpovedať Známka: -3.3 Hodnotiť:
 

počkaj, až ho pokryjú reklamy
Odpovedať Známka: 10.0 Hodnotiť:
 

Stale lepsie ako mat vaginu na volante a kufri
Odpovedať Známka: 5.2 Hodnotiť:
 

zavidis ludom, ktori sa v servise citia ako doma? :-)
Odpovedať Známka: 10.0 Hodnotiť:
 

A samozrejme aj ako spolujazdca:-)
Odpovedať Hodnotiť:
 

A Google má v tomto k*rva pravdu, pandúri, cyklofasisti a pasívne-agresívny vodiči nech sa aj na hlavu postavia...
Odpovedať Známka: -1.4 Hodnotiť:
 

cyklofasisti a pasivne-agresivny vodici? Vsetci su idioti, len aby ty si mal opodstatnene prekracovanie rychlosti? Ty budes dobry montag.
Odpovedať Známka: -1.8 Hodnotiť:
 

Po najazdených ani nie pol mega km s 2 pokutami za rýchlosť (o 8km/h v meste a o 14 km/h v obci) môžem potvrdiť že Google má pravdu a vystrašené individuá za volantom idúce v meste striktne 40km/h a mimo mesto 70km/h sa mýlia. Predposranost vodičov pred našou parodiou na cestný zákon je ukážková. Povedomie vodičov o svojich právach pred pandúrmi je žalostne nízka. Preto je tu väčšinovo tlačené hlúposti do hláv typu obmedziť ostatných aj keď tym bezpečnosť a plynulosť premávky trpí. Hlupákom nevysvetlíš že sú hlúpi lebo sú hlúpi.
Odpovedať Známka: 4.6 Hodnotiť:
 

prave vcera som stretol niekolko 70km mimo mesto - zvlastne, ze to neboli feldy, ale kia, peugeot... proste auta, ktore nemaju problem ist 90. usek, kde je zakazane predbiehat, za nim obrovska kolona a on sa ani nedal ku krajnici - drzal sa tesne stredovej ciary.
Odpovedať Známka: 6.0 Hodnotiť:
 

chces snad povedat ze felda ma problem ist 90? :D:D:D nehovorim ze to je nejake super auto dnesnej doby ale 120 zvladal uz aj zigulak so 4-rychlostnou prevodovkou. takisto skodovky 120-ky.
Odpovedať Známka: 9.0 Hodnotiť:
 

nehovorim, ze nevie, bezne ich stretavam na dialnici ist aj 120, ale ked tam sedia 4 robosi a ide jemnym kopcom, tak ma co robit. a soferi maju pravidlo nikto ich nesmie predbehnut.
Odpovedať Známka: 1.1 Hodnotiť:
 

70km/h pochopím, lebo maximálna povolená rýchlosť nieje prikázaná rýchlosť (!) ale stretnúť kysuckého kkta pod Strečnom kde sa obiehať nedá kvôli prahom v strede cesty čo ide 40 a zapnutú hmlovku, za krásnej hviezdnej oblohy a po prebliknutí naňho nech si pohne alebo to zhasne, pribrzdí 30 a ide tak tak celú cestu by som strieľal !!! Keby som mal nejaký vercajg poruke tak by som ho už asi hádzal z okna po ňom, dementovi.
Odpovedať Známka: 8.0 Hodnotiť:
 

Ja tvrdím, že takíto vodiči to robia naschvál. A keď ich obehnem, väčšinou sa nemýlim. Mne toto teraz spravil jazdec na motorke, kde bol zakaz obiehania, išiel stredom ba až mierne v pravo. Potom ako som začal trúbiť aa dýchať mu EČ to pochopil :)
Odpovedať Známka: 10.0 Hodnotiť:
 

pre premavku je uplne najhorsie, ked niekto ide moc rychlo alebo moc pomaly. Cim vacsi je rychlostny rozdiel od "vacsiny premavky" tym vacsie riziko nehody. Neplati pri predbiehani, cim rychlejsie predbehnes tym lepsie, lebo si v protismere kratsi cas. Nasa vyhlaska je ale v tomto postavena blbo..
Odpovedať Známka: 9.2 Hodnotiť:
 

ale pre našich polišov to je žatva, ak ide väčšina rýchlo, nie že by max. rýchlost upravili podľa tej väčšiny, ktorá sa nemýli
Odpovedať Známka: 4.7 Hodnotiť:
 

Takže agresívni vodiči a fašisti sú tí, ktorí dodržiavajú rýchlosť?
Čo ja dnes nedozviem ... ?
Odpovedať Známka: -3.6 Hodnotiť:
 

Ale aj bezdovodne pomala jazda - sucha cesta, mierne zakruty - zakaz predbiehania a chuj si to sinie tacho 70 - cize realne nejakych 62. Co spravis? Mas 2 moznosti porusit niekolko predpisov, alebo byt tiez kokot a ist za nim. A nasledne ked ide jeden imbecil ako pisem a za nim dalsi 3 ja puritani na predpisy, tak nemam inu moznost ako obehnut vsetkych 4och naraz.
Odpovedať Známka: 5.4 Hodnotiť:
 

Nie agresívny ale pasívne-agresívny, to je taký zmrd čo ani za boha nechce v meste/obci prekročiť 40 a mimo 70. A nie fašisti ale cyklofasisti, to sú skupiny cyklo-ľudí čo cez neziskovky ovplyvňujú značenia ciest v drvivej väčšine v neprospech vodičov. Nastuduj si to na webe presné termíny týchto označení a netrolluj tu.
Odpovedať Známka: 3.0 Hodnotiť:
 

Mne instruktor v autoskole na druhej jazde povedal: v meste je 60 (cca 10 rokov dozadu), tak chod 60, nie 50. to iste mimo mesta, ak nie je dovod, tak na tachometri bude 90, tachometer ukazuje menej, takze mrp neprekrocis a nebudes brzdit premavku. A naucil som sa jazdit tak, ako sa ma, nie v autoskole ta naucime jazdit 30-40 v meste a potom sa budes bat ist 50. autoskola je tu na to, aby sa soferi naucili spravne jazdit.
Odpovedať Známka: 10.0 Hodnotiť:
 

Podľa toho, čomu hovoríš dodržiavanie rýchlosti - ak niekto ide stále aj o viac ako 10km/h pomalšie ako je povolená rýchlosť, tak to je na jednej strane dodržanie maximálnej povolenej rýchlosti, ale na druhej strane je to absolútne bezohľadné.
Odpovedať Známka: 3.7 Hodnotiť:
 

Aj na bezdôvodne pomalú jazdu je paragraf, žiaľ, toto zelení *ujovia nekontrolujú.
.
Zdôrazňujem slovko "bezdôvodne", ak veziem narodeninovú tortu, alebo som po vrch naložený stavebným materiálom, snažím sa prudko nezrýchľovať a držím odstup, aby som nemusel prudko brzdiť. Vtedy sa ale držím pri krajnici, aby ma mohli ostatní obísť.

A ešte drobnosť, ono označenie autoškoly je rovnako dôležité, ako označenie vodiča-začiatočníka("Z" v trojuholníku), ktoré vídať málokedy, tí za vami tak vedia na čom sú a čo môžu čakať.
Odpovedať Známka: 10.0 Hodnotiť:
 

jj, autobusarom kazde rano na ceste do roboty by som daval mastne pokuty, a po 3tej zobrat vodicak. Ak ma raz povolene ist 90, tak nech ide 90 a nie 60. Ze pride skor do stanice?? tak kuva nech prerobia cestovny poriadok, alebo nech tam pocka.
Odpovedať Známka: 5.0 Hodnotiť:
 

Autobusáci skôr šetria palivo, preto jazdia tak dementne. Často sú totiž dokonca sankcionovaný zamestnávateľom pri vyššej spotrebe, ako im naplánoval podľa údajov z techničáku nejaký kekonóm v riadiacej funkcii, prípadne sú podozrievaní z kradnutia nafty, prípadne ju aj naozaj kradnú a preto sa snažia jazdiť čo možno najekonomickejšie, aby bolo z čoho.
Odpovedať Známka: 9.2 Hodnotiť:
 

dovody su irelevantne, ohrozuju bezpecnost cestnej premavky a preto treba zjednat napravu. Ak 5 rokov jazdim tu istu trasu s tym istym autobusom, tak kekonom presne vie aku ma ten bus spotrebu. Plus uz za marie terezie boli kamiony kontrolovane cez GPS a presne sa vie ako kedy rychlo idu, takze by som sa divil, keby to nemali autobusy...
Odpovedať Známka: 6.7 Hodnotiť:
 

Samo pracuje na SAD Ilava, ked tak pozna problematiku? :-) Trafil si kliniec po hlavicke, mam tam znamych, su to tieto 2 dovody. Ale skôr nadspotreba, ako niečo zobrať domov....to majú páni ošetrené, sa nedá.
Odpovedať Známka: 10.0 Hodnotiť:
 

Mám pocit, že SAD Ilava je týmto desne známa. Stačí sadnúť do vedlajšej SAD Trenčín a šoféri jazdia o triedu lepšie a dokonca vedia používať klimatizáciu.
Odpovedať Známka: 10.0 Hodnotiť:
 

"Ze pride skor do stanice??"
:D:D:D:D:D:D:D kamo to v akej rozpravke zijes? Bus meska aj ked ide 130 a vychyta vsetky zelene. Zevraj skor.... lol
Odpovedať Známka: 2.0 Hodnotiť:
 

Žiaľ tu má polícia zviazané ruky. Kedysi mali dokonca aj v sadzobníku pokút nejakú cifru za "bezdôvodne" pomalú jazdu, ale to už odtiaľ vypadlo. A to preto, že "bezdôvodnosť" sa nedá dokázať. Vodič jednoducho zase v zmysle platného zákona prispôsobil rýchlosť "svojim schopnostiam" a nie len stavu a povahe vozovky, premávky.... a to je oddôvodnené.
Odpovedať Známka: 8.5 Hodnotiť:
 

tak ked nema schopnosti vies auto 50km/h alebo 90 tak nema zmysel aby mal vodicak pretoze nie je schopny soferovania.
Odpovedať Známka: 5.3 Hodnotiť:
 

U nás by s tým prekračovaním rýchlosti ďaleko neprišli. Bazpečnejšia jazda našich policajtov netrápi, hneď by využili objektívnu zodpovednosť a google by mal po rozpočte
Odpovedať Známka: 8.3 Hodnotiť:
 

keby to malo logo Apple, tak tu vsetci onanuju .. to auto vyzera ako depresivny emak pripraveny sa podrezat :D
Odpovedať Známka: 8.0 Hodnotiť:
 

Viem si to predstaviť ako mestský taxík na zavolanie.
Odpovedať Známka: 10.0 Hodnotiť:
 

tomu aftu by som dau pokutu za prekrocenie pomalosti
Odpovedať Známka: 0.0 Hodnotiť:
 

hej..ako taxi je to super... ziaden neprijemny ojebavcsky taxikar... povies adresu, ono ukaze dopredu cenu.. prilozis kreditku, potvrdis a ides.. po ceste precitas, alebo kuknes spravy na obrazovke +1
Odpovedať Známka: 10.0 Hodnotiť:
 

tak nam uz aj Google jasne povedal, ze aj v inych krajinach sa MPR prekracuje bezne. Len ci si to vsimnu aj nasi posluhovaci co si myslia, ze kazdy len co prejde cez hranice je posraty a ide MPR-20. A ze debilne nastavena MPR sa prekracuje iba u nas.
Odpovedať Známka: 6.0 Hodnotiť:
 

a ist po freeway-i kde su 4 pruhy a okolo vas svistia auta rychlejsie, no nebolo to nic prijemne. Tiez som sa prisposoboval.
Odpovedať Hodnotiť:
 

Ak kazdy prekracuje povolenu rychlost, nikto neprekracuje povolenu rychlost.
Odpovedať Známka: 6.7 Hodnotiť:
 

Cim je viac sebevrahov, tym je menej sebevrahov.
Odpovedať Známka: 6.7 Hodnotiť:

Pridať komentár