neprihlásený Streda, 24. apríla 2024, dnes má meniny Juraj
Čínsky národný firewall odchytáva prihlásenie na iCloud a Microsoft účty

Značky: bezpečnosťInternetČína

DSL.sk, 21.10.2014


Čínske celonárodné riešenie pre cenzurovanie prístupu na Internet, tzv. Veľký čínsky firewall, začalo po spustení predaja nových iPhonov v Číne realizovať MITM, Man-in-the-middle, útok pri návšteve zabezpečených stránok icloud.com.

Tvrdí to skupina GreatFire.org monitorujúca fungovanie firewallu.

Pri pripojení na HTTPS webový server pre doménu icloud.com sa podľa testu GreatFire.org spojenie evidentne uskutoční s čínskymi servermi, ktoré prezentujú rovnaké stránky ako oficiálne servery Apple a po zadaní prihlasovacích údajov tak Čína tieto údaje získa.

Servery ale nepoužívajú platný sfalšovaný certifikát, používajú jednoducho certifikát podpísaný sám sebou. Štandardný webový prehliadač tak útok detekuje a upozorní na podvrhnutý certifikát. Či Apple s Čínou spolupracuje a podpora pre iCloud zabudovaná v operačných systémoch iOS a OS X certifikát akceptuje nie je jasné, napríklad v Číne populárny prehliadač od Qihoo užívateľa ale neupozorňuje.

Prečo Čína nepoužíva sfalšovaný certifikát akceptovaný všetkými prehliadačmi, ktorý by si zrejme vedela zabezpečiť, nie je jasné. Na druhej strane ak je súčasné riešenie účinné napríklad na iOS a OS X, dosahuje svoj zámer aj bez dopustenia sa sfalšovania certifikátu.


Použitý certifikát pre icloud.com pri MITM útoku Číny



MITM útok je podľa GreatFire.org celonárodný. Okrem obchádzania firewallu je pre užívateľov čiastočným riešením aj používanie dvojfaktorového overovania, keď odchytené heslá by Číne štandardne nemali stačiť na prístup k účtu.

Podobný útok podľa GreatFire.org čínsky firewall uskutočňuje aj na prihlasovanie k Microsoft účtom, realizované na doméne login.live.com. V tomto prípade dokonca používa certifikát vystavený pre doménu hotmai.com.


      Zdieľaj na Twitteri



Najnovšie články:

Vydaná Fedora 40
Samsung spustil výrobu takmer 300-vrstvovej flash pamäte
NASA opravila sondu Voyager 1, aktualizovala softvér aby nevyužíval poškodenú pamäť
Telekom má nové programy Swipe pre mladých, aj s neobmedzenými dátami
Dánsko chce vybudovať minimálne 6 GW veterných elektrární, v mori
Dnes pribudne ďalší vysielač digitálneho rádia
Skylink zvažuje sprístupnenie Live TV pre Linux s nižším rozlíšením
Qualcomm uvedie nový CPU pre notebooky v stredu, bude mať aj nižšiu verziu
Android prešiel na lepší SW dekóder AV1, umožní prehrávať AV1 videá na viac smartfónoch
Odmena za ťažbu Bitcoinov klesla na polovicu


Diskusia:
                               
 

Celu Cinu by som odpojil od globalneho internetu, zrusil s nimi vsetky peeringy nech maju vlastny chinanet. Apple ak chce nech si spravi vlastni chinacloud.

Toto nie je len moj nazor, v poslednom case vela expertov na Internetovu konektivitu hovori podobne, kvoli neustalym ddosom a uplnemu ignorovaniu akejkolvek internetovej neutrality.
Odpovedať Známka: -1.3 Hodnotiť:
 

mnoho cinskych zariadeni s androidom, ale aj zariadeni na sledovanie automobilov, ..., IP kamier, ... ma taktiez zadne vratka.
tak len si kupujte ten cinsky smejd...
Odpovedať Známka: -4.3 Hodnotiť:
 

Za to tie americke vobec nema, ze ?
Odpovedať Známka: 7.6 Hodnotiť:
 

Co si tym chcel povedat? Ze ked ked americke maju zadne vratka tak potom je cinske spehovanie v poriadku? No ty si mi ale riadny chvost.
Odpovedať Známka: -0.9 Hodnotiť:
 

nie vsetko je v poriadku ale vsetko je na picu
Odpovedať Známka: 5.7 Hodnotiť:
 

Spehovanie nie je v poriadku, akurat odpovedam na to, co povedal vyssie, on ma nejake vyhrady voci cinske vyrobky, ale mame na vyber aj nieco, co nespehuje ?
Odpovedať Známka: 10.0 Hodnotiť:
 

chceš odpojiť od internetu krajinu, ktorej mena sa chystá nahradiť dolár, ako svetovú menu? :) to by asi nebolo moc rozumné
Odpovedať Známka: 0.4 Hodnotiť:
 

aby nedoslo k omylu: ktora ze to je?
Odpovedať Známka: -2.7 Hodnotiť:
 

A ty somárik, sa kľudne necháš "spasiť" žltou krvou???
To sme už tak úboho na tom?
Odpovedať Známka: -0.8 Hodnotiť:
 

Nahradit dolar?
Mozno o 50 rokov, ale v blizkej buducnosti urcite nie. Inak by asi kurz nebol prave na dolar naviazany.
Co je zaroven dovod preco cina tak rastie, akonahle by kurz uvolnila by si videl ako by sa na druhy den v cine zacala kriza.
Odpovedať Známka: 5.6 Hodnotiť:
 

Tak po velkom cinskom mure tu mame aj velky cinsky firewall. :D


Odpovedať Známka: 9.2 Hodnotiť:
 

Tiez odolny proti mongolskym utokom?
Odpovedať Známka: 9.5 Hodnotiť:
 

Ty mysliet ze ked ja cinan ja umim stavat zdi?! Nejsem stereotyp! Že jsem čínan neznamená, že stavím zdi!
Odpovedať Známka: 8.9 Hodnotiť:
 

Internet to su sami mongoli
Odpovedať Známka: 8.7 Hodnotiť:
 

Cina udava trendy co sa tyka cenzury a zasahov do "internetoveho sukromia". Europa je este pozadu, ale postupne ju dobehne... vramci boja proti terozizmu, pedofilii atd...
Odpovedať Známka: 7.8 Hodnotiť:
 

Určite budeš terorista alebo pedofil, pretože kto nerobí nič zlé, nemusí sa báť.

V reálnom svete existuje polícia, bezpečnostné služby, kamery, čipové karty (práca, domov, niekde aj MHD), logovanie hovorov a BTS pre mobilné telefóny, atď. atď.
Bez toho by sme mali omnoho viac terorizmu a pedofílie.
Odpovedať Známka: -7.7 Hodnotiť:
 

Na cinana dost dobra slovencina, palec hore ale tuto propagandu si nechaj vo svojej krajine.
Odpovedať Známka: 8.3 Hodnotiť:
 

vies, mas pravdu, ale vetsina ludi si mysli, ze ked sa narodi, tak ma slobodu. ale ta sloboda by tu nikdy nebola nebyt strasnych vojen v minulosti, kde si museli narody medzi sebou vysvetlit, ze co a preco. a teraz je to tak ako to je len preto, lebo Janko z Nemecka vie, ze keby nam infikoval svojim virusom net a ziskaval info o strategickych stanych veciach, tak by Palko od nas upovedomil Jarka z CZ a ten by upovedomil Johnyho z ... a tak dalej a Janko z DE by potom musel niekomu nieco vysvetlovat aj preto, lebo ma obchodne vztahy s nimi. Takze tak je to priatelia, je len hlad, chamtivost a neustaly tlak a ked by bolo to co chcete, ze by vas neodpocuvala NSA, alebo FBI, tak by vas odpocuvali nadnarodne sukromne korporacie a to by ste potom videli co by to bol za binec.Ale opat poviem len jedno, kto to pochopi, pochopi, kto nie tento nechce alebo nema ako pochopit....
Odpovedať Známka: -5.3 Hodnotiť:
 

cize ked chces narod ochranit, musis ho cely smirovat. tak? :-) lebo predsa nemozes ochranit slobodu niekoho, kym ho o slobodu nepripravis, vsak. :-)
to, ze beznym smirovanim nezistis o vyssej kriminalite a spionazi cudzieho statu nic, je vedlajsie.
tu nejde o ochranu stada pred vlkmi. ale o drzanie oveciek v kosiari, aby mali spravny krok a drzali hubu.
Odpovedať Známka: 6.7 Hodnotiť:
 

ty si to vobec nepochopil, co ja som pisal, takze tebe to vysvetlim este polopatistickejsie: neexistuje ziadne ochranit, sloboda a pod. veci. jednoducho bud ta bude odpocuvat NSA, FBI a pod. institucie, alebo ta bude odpocuvat korporacia nad ktorou nema fakt nikdo ziadnu kontrolu a riadi ju jeden clovek. Este inak ti to poviem ked nebudes chciet sukat svoju zenu, posuka ju niekto iny, aj ked je mozne, ze ju mozno budete sukat viaceri, ale tak pri tomto poslednom scnari si aj ty zasukas.
Odpovedať Známka: -4.5 Hodnotiť:
 

"Prečo Čína nepoužíva sfalšovaný certifikát akceptovaný všetkými prehliadačmi, ktorý by si zrejme vedela zabezpečiť, nie je jasné. Informáciu zisťujeme.

O 4 hodiny neskôr:
AKTUALIZÁCIA:
Po našom upozornení Čína používa sfalšovaný certifikát akceptovaný všetkými prehliadačmi.
Odpovedať Známka: 10.0 Hodnotiť:
 

Ale vsak ten certifikat sfalsovany je, len ho nepodpisala akceptovana certifikacna autorita.
Odpovedať Známka: 3.3 Hodnotiť:
 

我 們 看 到 你 混 蛋
Odpovedať Hodnotiť:
 

0100111100100000 0110001101101111 0010000001110011 0110000100100000 0111010001101111 0010000001110100 0111010100100000 0111000001101111 0110101101110101 0111001101100001 0111001100101100 0010000001101100 0110000101101101 0110111100111112
Odpovedať Známka: 0.0 Hodnotiť:
 

Pozeráme sa na vás, miešať vajcia .... takto to prelozil google
Odpovedať Známka: 10.0 Hodnotiť:
 

DO anglictiny: We look to you mix eggs
Odpovedať Hodnotiť:
 

Internet nemozes len tak odpojit. Ako by sic hcel zabezpecit ze cina nebude mat pripojenie? To teoreticky ide, ale realne nie.

A aj to teoreticke je nerealne :D

Inak, sukromie neexistuje. Mate ucet v banke? Mate FB? Mate telefon? Mate cipovu kartu do MHD?

Vsetko sa da sledovat. Najjednoduksi sposob ako nam ukazala samotna US vlada, kto videl video o RFID cipoch v bankovkach? :D
Odpovedať Známka: 0.0 Hodnotiť:
 

HOVNO
Odpovedať Hodnotiť:
 

presne ako pises, mysllim to o tom sukromi. sukromie uz davno neexistuje a to odvtedy, co zijeme ako ludia, teda socialne, zacino to tym ze nieco povieme kamaratom, nieco povinne zo zakona uradom, nase zaznamy (zdravotne , financne, pracovne)maju rozne institucie a tieto su este opravnene ich poskytovat bankam, operatorom a tretim stranam. Takze ano, sukromie uz davno neexistuje, ale to neznamena, ze nemame sukromie ako take. Treba si zadefinovat co vlastne rozumieme pod slovkom sukromie.Sukromie je to, ked citlive udaje o nas nevedia osoby, ktore s tymito informaciami nepracuju, alebo osoby, ktore my pozname. A navyse si treba uvedomit, kolko informacii dobrovolne ludia odovzdavaju do socialnych sieti ako Facebook, Twitter a pod. Takze tolko k tomu sukromiu.
Odpovedať Hodnotiť:
 

Ja som mal FTP s anonymnym prihlasenim na take to domace zuvanie a neustale mi ip-cky z cini don hadzali nejake random vygenerovane subory(asi na speed test) a stahovali vsetky data. Nasledne sa stale skusali prihlasit pod uctom admin a roznymi heslami, i ked ziadny admin ucet tam nebol. Potom som ho vdaka nim musel zaheslovat, lebo sa mi stale plnili banlisty..
Odpovedať Známka: 10.0 Hodnotiť:

Pridať komentár