neprihlásený Piatok, 19. apríla 2024, dnes má meniny Jela
Ak prejde Hlinov zákon, bratislavský Ružinov môže zabudnúť na mobilné dáta

Značky: mobilní operátorilegislatívaSlovensko

DSL.sk, 26.10.2014


Ak parlament prijme novelu Alojza Hlinu zabezpečujúcu ochranu pred žiarením vysielačov mobilných operátorov s parametrami požadovanými poslancom, mobilní operátori nebudú vo viacerých mestách Slovenska doterajším spôsobom pokrývania vedieť zabezpečiť mobilné služby na doterajšej úrovni.

V niektorých mestách totiž vzniknú pomerne rozsiahle súvislé oblasti, v ktorých mobilní operátori vôbec nebudú môcť mať umiestnené svoje v súčasnosti štandardné výkonnejšie vysielače.

Návrh Hlinu

Ako sme detailne informovali v tomto článku, poslanec Alojz Hlina predložil na konci septembra do Národnej rady návrh novely Zákona o elektronických komunikáciách, ktorého cieľom je pred žiarením vysielačov mobilných operátorov chrániť potenciálne zraniteľné skupiny obyvateľstva.

Novela to dosahuje vyhradením ochranného bezpečnostného pásma od "budov pre školstvo, na vzdelávanie a výskum, nemocníc, zdravotníckych a sociálnych zariadení," v ktorom nemôžu byť umiestnené vysielače vyššieho výkonu.

Konkrétne vysielače s vyžarovaným ERP výkonom viac ako 50 Wattov nebudú byť môcť do 500 metrov od takýchto budov, vysielače s výkonom od 5 do 50 W do 100 metrov a vysielače s výkonom do 5 Wattov do 20 metrov.

Zároveň ochranné pásmo 500 metrov sa týka aj vysielačov menšieho výkonu ako 50 W, ak je z týchto budov na vysielač priama viditeľnosť. V takom prípade bude vysielač povolený len ak znalecký posudok potvrdí vo vnútri predmetných budov reálnu úroveň žiarenia pod 1000 uW / m2.

Dôsledky návrhu

Ak by bola novela prijatá s takýmito parametrami, vo viacerých mestách by vznikli pomerne veľké súvislé oblasti ochranných pásiem jednotlivých budov, v ktorých by operátori nemohli mať umiestnené svoje štandardné vysielače.

Vyplýva to z informácií mobilného operátora Orange pre server DSL.sk, ktorý nám na ilustráciu poskytol mapu časti Bratislavy Ružinov so zakreslenými ochrannými pásmami pre existujúce školy, zdravotnícke zariadenia a ďalšie chránené budovy.

Zakreslené ochranné pásmo súvisle pokrýva oblasť o veľkosti cca 3 km x 2 km, pričom nejde o konečnú súvislú oblasť. Vo viacerých smeroch sa totiž v jej blízkosti nachádzajú ďalšie školy a zdravotnícke zariadenia a súvislá chránená oblasť je určite ešte väčšia smerom na západ, juhozápad a severovýchod.


Červenou vyznačená oblasť ochranného pásma v Ružinove, žlté body znamenajú chránené budovy (obrázok: Orange)



Operátor nespresnil, čo by takáto veľká oblasť bez štandardných základňových staníc znamenala. V husto osídlených oblastiach majú dvaja väčší slovenskí mobilní operátori bunky svojej siete o polomere ale len niekoľkých stoviek metrov. Takáto hustota je potrebná najmä pre zabezpečenie dostatočnej rýchlostnej kapacity dátovej siete.

Husto osídlená oblasť o veľkosti 3 km x 2 km bez štandardných BTS by tak evidentne znamenala, že vo vnútri tejto oblasti by operátori nedokázali štandardným súčasným spôsobom pokrývania poskytovať najmä mobilné dátové služby v takej kvalite a s rýchlostnými kapacitami ako v súčasnosti. Pokrytie okrem vysielačov umiestnených mimo chránenú oblasť by síce mohli vylepšovať viacerými menšími vysielačmi s výkonom do 50 W. Takéto riešenie na tak rozsiahlom území by ale znamenalo výrazne vyššie náklady na budovanie siete a zároveň nie je jasné, či je vôbec realistické pokrývať tak rozsiahle oblasti len takýmito menšími vysielačmi.

Tiež je otázne, či by pre tak veľké husto osídlené oblasti bolo možné zabezpečiť dostatočnú kapacitu siete len z vysielačov umiestnených mimo ochranného pásma vôbec pre hlasové služby.

Bližšie stanovisko samotných operátorov, aké konkrétne dôsledky by mala novela a takto veľké vytvorené oblasti bez štandardných základňových staníc, zisťujeme.

Samotný poslanec Hlina zrejme problémy s úrovňou pokrytia neočakáva a podľa neho by mala novela dopady len na náklady operátorov. "V súčasnosti je možné nájsť technické riešenia umiestňovania základňových staníc tak, aby to neohrozovalo zdravie obyvateľstva. Dôvodom, prečo sa tomu mobilní operátori bránia, je vyššia finančná náročnosť. Vyššie finančné náklady súkromných spoločností však nemôžu byť argumentom, prečo vystavovať zdravotnému riziku časť našich obyvateľov," uvádza v dôvodovej správe.

Na otázku servera DSL.sk ohľadne vzniku väčších oblastí bez možnosti umiestnenia štandardných vysielačov mobilných operátorov poslanec neodpovedal.

Škodlivosť žiarenia

Dôvodom návrhu Hlinu je samozrejme obava z možných škodlivých účinkov elektromagnetického žiarenia na zdravie.

Viaceré štúdie už zistili súvislosť medzi vystavením elektromagnetickému žiareniu a niektorými zmenami v organizmoch a niektoré štúdie priniesli zatiaľ obmedzené dôkazy o zvýšení rizika vzniku najmä gliómu ale tiež akustickému neurómu medzi užívateľmi mobilných telefónov. Svetová zdravotnícka organizácia WHO tak v roku 2011 začala klasifikovať elektromagnetické žiarenie ako "možno rakovinotvorné".

"V dnešnej dobe však už nikto nespochybňuje, že samotné žiarenie ovplyvňuje zdravie človeka. Otázka teda nestojí, či žiarenie ovplyvňuje zdravie človeka, ale do akej miery ovplyvňuje zdravie človeka. Prevádzkovatelia mobilných operátorov sa snažia spochybňovať mieru tohto vplyvu," uvádza v dôvodovej správe Hlina.

Hlina navrhuje prijať takúto úpravu v každom prípade z preventívnych dôvodov, pokiaľ nie je presná miera dopadu žiarenia jasná.

V tejto súvislosti treba pripomenúť vývoj v tabakovom priemysle. Hoci fajčenie sa začalo vedcami spájať so spôsobovaním rakoviny už v prvej polovici minulého storočia, okrem iného aj pre silný lobbing tabakových spoločností trvalo desiatky rokov kým sa táto skutočnosť nespochybniteľne preukázala, je s ňou stotožnená verejnosť a tabakové spoločnosti boli donútené priznať túto skutočnosť a zodpovednosť.

Otvorené otázky

Poslanec v návrhu novely nepredkladá žiadne detailné posúdenie, v akej miere by oddialenie vysielačov operátorov znížilo reálne vystavenie žiareniu na ľudí v chránených budovách a naopak v akej miere by prípadne zvýšilo v iných lokalitách.

Okrem iného pri vzdialenejšej základňovej stanici môže mobil pri vysielaní žiariť viac, pričom dávka žiarenia z mobilu na jeho používateľa je väčšia ako dávka žiarenia z vysielača operátora. Na druhej strane samozrejme mobily nežiaria permanentne, kým základňové stanice áno.

Zároveň v prípade škôl žiaci a študenti väčšinu celého dňa netrávia v školách, novela by v ich prípade priamo dosiahla zníženie vystavenia žiareniu len počas časti dňa. V prípadoch, kedy by sa vysielače presunuli bližšie k ich bydlisku, by celkovo mohli byť tak nakoniec vystavení ešte viac žiareniu.

Ak by riešením mobilných operátorov bolo nahradiť väčšie vysielače viacerými menšími, pozitívnym efektom novely by bolo vystavenie menej obyvateľov najsilnejšej úrovni žiarenia. Na druhej strane by mohlo byť viac obyvateľov v blízkosti viacerých menších vysielačov vystavených tejto strednej úrovni žiarenia.

Nie je tiež jasné, či je zámerom Hlinu aplikovať novelu na všetky vysielače vrátane WiFi. V takom prípade by návrh totiž efektívne zakázal inštalovať WiFi vo všetkých chránených budovách.

Ďalší vývoj

Prvé čítanie novely je zaradené na aktuálnu schôdzu parlamentu, pričom príslušné výbory sa k majú k návrhu vyjadriť do druhej polovice novembra.

Novela má navrhovanú účinnosť od januára 2015, pričom operátori by museli súčasné vysielače prispôsobiť legislatíve do konca 2016. Za porušovanie povinnosti má byť pokuta do 300 tisíc eur.

Hoci so súčasnými parametrami spôsobí novela objektívne problémy s umiestňovaním štandardných výkonnejších vysielačov vo viacerých mestách, prípadnou úpravou a zmenšením veľkosti ochranného pásma by bolo možné tieto problémy zrejme vo väčšine prípadov odstrániť.

Pre operátorov, ktorí by museli svoje základňové stanice premiestňovať, by ale novela samozrejme predstavovala naďalej vážny problém. Mobilní a ďalší telekomunikační operátori majú v súčasnosti totiž často dokonca inštalované svoje vysielače priamo na zariadeniach typu chráneného v novele, keď najmä v prípade nemocníc ide často o vysoké budovy zaujímavé pre umiestnenie vysielačov.


      Zdieľaj na Twitteri


Ak by Hlinov návrh nevytváral problémy s pokrytím a reálne by znížil mieru celodenného vystavenia žiareniu deťom a študentom, ste za tento návrh? (hlasov: 441)

Áno      74%
Nie      26%


Najnovšie články:

Špehovacie satelity SpaceX už snímkujú Zem, s vyšším rozlíšením ako doterajšie
Linux si na PC drží podiel 4%
AI výkon tohtoročnej generácie Intel CPU bude vyšší ako 100 teraops/s
Apple bude mať nový seriál o alternatívnom sovietskom vesmírnom programe, predĺžila For All Mankind
Pôsobivého dvojnohého robota Atlas nahradí úplne nová elektrická verzia
O2 spustilo predaj na diaľku. Namiesto eID sa fotí tvár a občiansky, nedá sa objednať eSIM ani predplatenka
Klon populárnej databázy Redis od Linux Foundation k dispozícii v prvej verzii
Helikoptéra na Marse bude zbierať dáta aj po strate komunikácie so Zemou
Vývoj pôsobivého dvojnohého robota prekvapivo končí
Spustená výrobca QLC flash pamäte s viac ako 200 vrstvami


Diskusia:
                               
 

Lojzo sa musí na Slovensku cítiť veľmi komfortne a považovať našu krajinu a spoločnosť za veľmi vyspelú, keď toto považuje za taký akútny problém, aby ho musela NR SR riešiť zákonom....
Odpovedať Známka: 1.4 Hodnotiť:
 

ale toto ze cigan co nikdy nerobil dostane dochodok vypocitany z priemernej mzdy a clocek co pracoval cely zivot za minimalnu mzdu dostane dôchodok vypocitany z min. mzdy to ich netrapi ... tak nech kazdy komu sa to ma vypocitat za menej ako je priem mzda dostane dôchodok podla priemernej mzdy
Odpovedať Známka: 4.2 Hodnotiť:
 

Ale houby, pokial minimalne 15 rokov nerobil a neodvadzal teda min 15 rokov poistne do soc. poistovne tak ziadny dochodok nedostane ani ked dovrsi dochodkovy vek, jedine co dostane je socialna davka + pripadne nejake dalsie davky ak sa na neho vztahuju.
Odpovedať Známka: 6.8 Hodnotiť:
 

Presne tak, a bude to platiť aj keď sa schváli tzv. minimálny dôchodok. Dokonca sa uvažuje, že sa tá doba, čo človek musí mať zaplatené odvody, predĺži na viac ako 15 rokov. To znamená, že kto nemá odpracované, žiadny dôchodok od štátu nedostane. Rozumiem ponosom pracujúcich na nepracujúcich Rómov, ale zasa nezavádzajme...
Odpovedať Známka: 7.6 Hodnotiť:
 

ja este dodam, ze nareky "ciganske dieta ma narok..=> preco moje nema.." ho-ho-hovno mile dietky, zakon nerozlisuje ci je niekto cigan alebo biely. pouzivam slovo cigan, lebo vsetci,ktorych poznam mi hovoria, ze oni su cigani, nie romovia. bohuzial vacsina ludi aj v mojom okoli, ziju stale v tom, ze tieto a hore spomenute vymysli su pravdou a ze cigan/rom je zvyhodnovany. ale to moji mili nie je pravda(pokial nehovorim o prihluplej pozitivnej diskriminacii, co je logicky blud)
Odpovedať Známka: 0.6 Hodnotiť:
 

Vies, problem nie je to ci ma niekto narok alebo nie. Problem je, ze cigan pride do kancelarie povie tete ze je p!ca a podreze ju a teta mu vypise vsetky papiere a da vsetky peciatky. Potom tam prides ty a hned ako pozdravis tak ti povie, ze na to nemas narok, lebo si formular vypisal ciernym perom, mas cesticku ucesanu na stred a nie vlavo, vonku mrzne a kopec dalsich sprostosti. Takze casto kym sa dopracujes k tomu na co mas narok tak si povies, ze ti to zato nestoji a vykasles sa nato.
Odpovedať Známka: 8.3 Hodnotiť:
 

No ked si de*il, my za to nemozeme.
Odpovedať Hodnotiť:
 

picovina. Dostanu dochodok z priemernej mzdy. Nie cigani, vsetci dlhodobo nezamestnani.
Odpovedať Známka: 1.7 Hodnotiť:
 

preco chces dat picovi na bodku ???
Odpovedať Známka: 6.7 Hodnotiť:
 

Nedostanu, pretoze stat za nezamestnanych evidovanych na urade prace plati len zdravotne poistenie, nie socialne ktore je treba platit min. 15 rokov aby si dostal dochodok po dovrseni dochodkoveho veku.
Odpovedať Známka: 6.0 Hodnotiť:
 

Ak bol v lochu tak ten čas sa mu ráta ako odpracované roky.
Odpovedať Známka: 5.0 Hodnotiť:
 

Nerata, stat plati za vaznov pocas vykonu trestu len zdravotne poistenie, podobne ako pri nezamestnanych, soc. poistenie za nich neplati, jedine ze by vo vazeni pracovali potom za nich plati socialne poistenie zamestnavatel, normalne ako u zamestnancov.
Odpovedať Známka: 5.6 Hodnotiť:
 

Ešte keby Zemina rozmýšľal normálne, tak by zistil, že ak je na nemocnici resp. škole vysielač tak žiarenie ide preč od bodu do priestoru a naopak ak to bude na okolitých budovách tak to bude smerom na nemocnice resp. školy žiariť ešte viac. To len diletant môže také niečo vymyslieť, také somariny a bludy. A keď bude niekto chcieť zavolať záchranku a nebude mať signál, čo potom? Bude súdruh Zemina zodpovedný? A keď ľudia nebudú mať v bytoch k dispozícii mobilný signál a mobilný internet, čo potom??? Súdruh Zemina im bude zabezpečovať spojenie? Takých k... by mali čím skôr odtiaľ povyhadzovať, horšie ako za socializmu!!!
Odpovedať Známka: -4.1 Hodnotiť:
 

To uz viac ziarenia sem prenika z kozmu.

Hlina uz nevie co vymyslat, tak vymysla picoviny, ktore na kvalitu zivota vplyvaju najmenej.

Odpovedať Známka: 2.7 Hodnotiť:
 

Ked sa nad tym clovek zamysli tak je smustne ze si volime ludi do vedeni, ktori nemaju ani zakladne vedomosti o veciach o ktorych rozhoduju.
Co v principe nevadi, kym sa nepovazuju v kazdej teme za odbornikov.

Odpovedať Známka: 4.8 Hodnotiť:
 

Tak ked sa dobre zamyslis, tak v takom malom state ako je Slovensko je to dost velky problem. Myslim si, ze by sme to mohli riesit prostrednictvom otvorenej diskusie odbornikov z nasich vysokych skol. Ked uz nemaju vysledky vo vede tak by aspon mohli prostrednictvom otvorenej diskusnej relacie v RTVS vysvetlovat beznym obcanom svoj odborny nazor na vec.
Odpovedať Známka: 3.3 Hodnotiť:
 

Co?
Tak som to nemyslel. Skor mi vadi ze ti poslanci si temu nenastuduju, neporadia sa, ale rozhoduju o pravidlach pre tich, ktori to robia.
Ale bohuzial, demokracia je vladou vacsiny, a vacsina je sprosta.
Odpovedať Známka: 2.9 Hodnotiť:
 

Hlina sa s nikým neporadil? Ako vieš?
Odpovedať Hodnotiť:
 

Problém skôr je, že zákony nenavrhujú poslanci, ale tí čo im dávajú výplatu. A samozrejme nemám na mysli ten príspevok od štátu (tzv. mzda, či čo to poberajú).

A bohužiaľ s tou demokraciou máš pravdu. Neviem kto to povedal, ale budem citovať, aby to nevyzeralo že som na to prišiel ako prvý: "Najväčší argument proti demokracii je 10 minútový rozhovor s priemerným voličom."
Odpovedať Hodnotiť:
 

posielam kvety
Odpovedať Známka: -2.3 Hodnotiť:
 

posielam vysielace
Odpovedať Známka: -2.3 Hodnotiť:
 

Posielam knihy fyziky
Odpovedať Známka: 6.7 Hodnotiť:
 

len tak mimochodom, je to zly clovek
Odpovedať Známka: 4.7 Hodnotiť:
 

Ved do prdele toto neni Ionizujúce žiarenie co by poškodilo DNA pre boha !!! je to asi tak škodlivé ako svetlo z mesiaca !!!
Odpovedať Známka: -3.5 Hodnotiť:
 

Tak ked si zaostaly a nevies citat tak ti budem citovat

"Svetová zdravotnícka organizácia WHO...... klasifikovať ... žiarenie ako "možno rakovinotvorné" "

Mne nevadia o nieco zvysene naklady. Zdravie sa peniazmy nemeria. Mimochodom, takyto krok mozno bude viest k OPTIMALIZACII vyuzivania frekvencneho pasma. napriklad by som zrusil radia a DVBT a vsetko zlucil iba na datovu komunikaciu (ziadne licencie, otvorena zdielana infrastruktura...).
Odpovedať Známka: 8.8 Hodnotiť:
 

to ziarenie je OVELA menej radioaktivne ako tie sracky co kupujes v obchode s Eckami a krasne bezchybne jablka a ine ovocie co su nastriekane dakym humusom aby to jablko tak vydrzalo. V neposlednom rade tie umele hnojiva cim bolo hnojene obylie z ktoreho je chclieb co si mal na ranajky a tony antibiotik co zozrali sliepky ci kravy co si mal na obed. Ziarenie z BTSiek je to najmensie coho by si sa mal bat...
Odpovedať Známka: 0.8 Hodnotiť:
 

rakovinotvorne nie radioaktivne, sorry...
Odpovedať Známka: 3.3 Hodnotiť:
 

Oponovat tvrdenim, ze vsak existuju aj ine horsie vecie nie je argument.
Mimochodom s tym, ze potravinovy priemysel objavuje poslednych par desatroci nove dno kde sa da s kvalitou potravin este klesnut, v tom s tebu suhlasim.
Odpovedať Známka: 10.0 Hodnotiť:
 

Dno tu uz bolo, DDT v 50. rokoch. Ale smerujeme tam. Zachvilu budu Ecka popraskovane na potravinach.
Odpovedať Známka: 10.0 Hodnotiť:
 

no urcitem je to uuuuplne zdrave ziarenie a nie su s tym ziadne prb... Ale ty expert, skus ist na navstevu k niekomu, co byva na 12tom poschodi, konkretne pod zakladnovou stanicou...
ze sa napriklad same od seba rozbehnu auticka na dialkove ovladanie, dokonca aj na UV Do /nie radiove !!!! ale svetelne DO/
Alebo pozeral si sa niekedy ako su vedene kable popri bytovke na starechu? A ako velmi su tienene? Preco asi?
Odpovedať Známka: 5.0 Hodnotiť:
 

Ze je Hlina debil to je neodskriepitelny fakt, ale to sem nepatri asi...
Odpovedať Známka: -3.3 Hodnotiť:
 

Hlavne ak umiestnia silnejsie vysielace mimo toho pasma, tak zasa "prismazia" ludom okolo... Ten navrh vobec nema zmysel a nezaklada sa na ziadnom realnom podklade a tobozto uz nie nejakej potrebe
Odpovedať Známka: 5.3 Hodnotiť:
 

Mozno ze sa zakladal na potrebe, co ty mozes vediet mozno sa v hlave poslancu povodne zrodil super napad a domyslene bolo uplne vsetko, no ked ho chcel rozpisat do navrhu zakona, uprostred jeho eseje sa mu chcelo na zachod a tak to proste zrychlil a skratil a uz to nebolo ono. :)
Odpovedať Známka: -1.7 Hodnotiť:
 

Ked vedci povedia ze možno je to nebezpečne tak to znamená hovno zistili a nevedia to dokázať a naši odborníci si to preložia hotová vec rusime všetko !!!
Odpovedať Známka: -1.8 Hodnotiť:
 

Telekomunikacie su jedny z najviac lobujucich skupin u politikov (vid USA). To znamena aj lobovanie na organizaciach ako je WHO. Takze kludne sa mozes domnievat, ze je ziarenie nebezpecne a nebudes za blbca. Robit preventivne opatrenia nie je hlupe!
Odpovedať Známka: 6.4 Hodnotiť:
 

Sedím tu v úžase.
Tento článok je neuveriteľne objektívne a nezaujato napísaný.
Je mi v princípe jedno, či to Hlinovi prejde alebo nie ale autor by si zaslúžil Pulitzerovu cenu a článok by mal byť v skriptách a na štátniciach na katedre žurnalistiky ÚK či kde to študujú tí kokoti, čo plodia tie "správy" vo verejnoprávnych médiách.

Odpovedať Známka: 8.6 Hodnotiť:
 

Suhlas
Odpovedať Známka: 6.8 Hodnotiť:
 

az na tu HLUPU TENDENCNU OTAZKU
Odpovedať Známka: 7.8 Hodnotiť:
 

Aj tak je celý návrh hovadina, lebo aj tak má každé decko v škole svoj mobil a ožaruje si ním hlavu zblízka :)
Odpovedať Známka: 2.9 Hodnotiť:
 

preto si myslim ze mobil detom nepatri
Odpovedať Známka: 6.0 Hodnotiť:
 

ani telka, pocitace ...
Vsetko patri ich rodicom
Odpovedať Známka: -3.3 Hodnotiť:
 

Čo robia rodičia svojim deťom je predovšetkým na svedomí samotných rodičov. Ak rodičom chýba autíčko na diaľkové ovládanie, lacný mobil v detských rukách môže byť pre nich vhodnou náplasťou.
Odpovedať Hodnotiť:
 

Myslím, že sa dosiahne pravý opak, lebo sa mi zdá, že mobily prispôsobjú svoj vyžarovací výkon sile siglálu z vysielača. Ak teda odstránime z okolia škôl vysielače, tak deťom budú pri uchu mobily žiariť silnejšie, aby udržali spojenie, takže výsledok bude presne opačný a naše dietky dostanú v konečnom dôsledku vyššie ožarovanie mobilom priamo priloženým pri hlave :(
Odpovedať Známka: 7.1 Hodnotiť:
 

To je síce pravda, ale radšej dostanem 2 minúty denne vyššiu dávku z mobilu, akoby som ju mal dostávať 24 hodín denne...
Odpovedať Známka: -3.3 Hodnotiť:
 

prave naopak, radsej 24 hodin denne zanedbatelne malu davku ako 2 minuty obrovsku
Odpovedať Známka: 5.9 Hodnotiť:
 

Som ti uveril, lebo mas pluska :D ale je to naozaj tak ? :D
Odpovedať Známka: 7.5 Hodnotiť:
 

tato problematika je dost zlozita a neda sa len tak vypocitat jednym vzorcom (je tam privela faktorov) ale v zasade plati, ze intenzita klesa so stvorcom vzdialenosti
od BTS si vzdialeny niekolko desiatok metrov, mobil mas priamo na uchu, BTS sice ma vacsi vykon, ale dostavas z neho len velmi malu cast, zatialco mobil ti vyzaruje prakticky vsetko na jedno miesto
vplyv elektromagnetickeho ziarenia tychto frekvencii je tepelny (mikrovlnka), ziarenie od BTS ide na cele telo, ziarenie z mobilu ide na malu plochu, pri telefonovani na hlavu, v nohaviciach na vajcia,...
Odpovedať Známka: 10.0 Hodnotiť:
 

vsak mi mama vravela aby som nosil to tie alobalove slipy
Odpovedať Známka: 10.0 Hodnotiť:
 

deti sedia v skole 24hodin denne?
Odpovedať Známka: -4.3 Hodnotiť:
 

jedine ze skolu obsadili teroristi...
Odpovedať Známka: 10.0 Hodnotiť:
 

Preboha, kde? :-O
Odpovedať Hodnotiť:
 

Celkom logicky bude nasledovať zákaz POUŽÍVANIA mobilov ŽIAKMI v školách.
Odpovedať Hodnotiť:
 

Pozna niekto niekoho na svete ktori dostal rakovinu z mobilu? ja som o takom nepočul !!
Odpovedať Známka: -3.7 Hodnotiť:
 

Možno budeš o 20 rokov prvý...
Odpovedať Známka: 7.4 Hodnotiť:
 

ani o azbeste ludia nevedeli a ahaho...
Odpovedať Známka: 8.0 Hodnotiť:
 

Skus si nieco pohladat o rakovinovych bunkach (klucove slovo cancer pockets) v okoli vysielacov a mozes si dokonca pozriet interview s takymi ludmi.


Milujem ludi, co si nechaju naservirovat odpoved, lebo inac musia mat pravdu oni, bez akehokolvek studia o danej problematike alebo podkladu o takom tvrdeni. Samozrejme ziadna odpoved takehoto cloveka neuspokoji, pretoze sa uz rozhodol a dovod preco sa vlastne pyta, je aj tak len potvrdenie svojej fantazie.

Ale zijeme uz davno vo svete z 1984, takze existencia doublethinku a ignoracia faktu ze nieco neviem nie je prekvapiva a nebrani ludom v prispievani do diskusii...
Odpovedať Známka: 3.3 Hodnotiť:
 

Haha, keby este ten birokrat a samozer vedel, ze kamzik ma 100kW..
Odpovedať Známka: 5.2 Hodnotiť:
 

Len mu to nikto neprezradte lebo to da strhnut.
Odpovedať Známka: 5.8 Hodnotiť:
 

ono je to presnejšie 4x100kW + viacero rádií...
Odpovedať Známka: 10.0 Hodnotiť:
 

vsak toto... to vo vacsine lokalit BA sposobuje lepsi prijem elmag ziarenia ako nejake mobily a BTS :-P
Odpovedať Hodnotiť:
 

Ja si myslim ze nemocnice a podobne zariadenia by sa mali povinne balit do alobalu.
Odpovedať Známka: 8.3 Hodnotiť:
 

dvojiteho..
Odpovedať Známka: 6.7 Hodnotiť:
 

Staci ten grilovaci....
Odpovedať Známka: 10.0 Hodnotiť:
 

Ale aj zvonku aj zvnutra.
Odpovedať Hodnotiť:
 

takto, ak to vezmem z ineho uhla pohladu, obmedzit HF rusenie v nemocniciach by nemusel byt az taky zly napad. Treba si uvedomit ze (na slovensku ani tak nie, tu sa pouzivaju predvojnove pristroje) nemocnice su napchate elektronickymi pristrojmi, ktore su znacne citlive a MOZE sa stat ze ich tento HF bordel bude do istej miery ovplyvnovat. Druha strana je ze zdravotnicke pristroje maju extremne prisne normy a takato davka EMF by ho nemala rozhodit... To ze mobil skodi ludom,su paranoidne sracky, nikto este nezverejnil pripad ze si clovek upiekol hlavu mobilom, ano,skodi,ale psychike a nie metabolizmu, lebo ludia su sprostejsi a sprostejsi co do toho furt cumia.
Odpovedať Známka: -0.6 Hodnotiť:
 

A potom pride nejaky pako-saboter s mobilom alebo notebookom a dovi. Lepsie ked je to odrusene.
Odpovedať Známka: 5.0 Hodnotiť:
 

ja by som tie GSM vysielace zakazala :)

Odpovedať Známka: 6.4 Hodnotiť:
 

Keď to neškodí tak si daj vysielač do spálne a spávaj pri tom..
Odpovedať Známka: 6.0 Hodnotiť:
 

mam, mobil, router... zijem a nic mi nie je... z toho technickeho hladiska, anoBTSky maju dost velky vysielaci vykon, ale intenzita vyziareneho pola klesa stvorcom vzdialenosti, v niektorych pripadoch az tretou mocninou, tak si to vypocitaj, ked je BTSka na streche a vysiela maximalnym vykonom 100W a budova ma povedzme 10 poschodi. Dalsia vec ze tych 900MHz-1GHz co GSMko pokryva ma tak malu energiu ze to zastavia vrstvy pokozky a hlbsie sa to nedostane. Tolko k teorii.
Odpovedať Známka: -3.8 Hodnotiť:
 

Vsetko "bezne" (za idealizovanych predpokladov) klesa so stvorcom vzdialenosti (intenzita zvuku, svetla, EM (sak svetlo je EM) a G sily ... a.i.) okrem slabej a silnej jadrovej interakcie.
Odpovedať Známka: 10.0 Hodnotiť:
 

yCPDsh http://www.QS3PE5ZGdxC9IoVKTAPT2DBYpPkMKqfz.com
Odpovedať Hodnotiť:
 

Cica nežéér zMIKROVLNKY aj ti mohol zakazat ...
Odpovedať Známka: 5.0 Hodnotiť:
 

http://jama.jamanetwork.com / article.aspx?articleid=645813
ziarenie z mobilu napriklad lokalne zvysuje spotrebu glukozy v mozgu - dovolis si predpovedat neskodnost po vsetkych negativnych skusenostiach s bezpecnostou novych latok a technologii v 20 storoci?
Odpovedať Známka: 10.0 Hodnotiť:
 

Co tu riesia, sak podla jedneho experta v tunajsich komentaroch, na 10% uzemia Slovenska a pol miliona ludi staci jedna BTSka. Tak nech daju jednu do Pezinka a bude pokryte vsetko medzi Blavou a Trnavou, sak to je sama rovina, jake jednoduche ... a ta BTSka si pol miliona userov ohendluje jako nic ...
Odpovedať Známka: 8.0 Hodnotiť:
 

Ta mapa je zo Sim City?
Odpovedať Známka: 6.9 Hodnotiť:
 

Síce sa 5G sietí na Slovensku tak skoro nedočkáme, ale čo by pán Hlina povedal na ne? Keď pri 5G sieťach sa ráta s vysielačmi dobre že nie na každom desiatom metri? :D
Odpovedať Známka: 6.9 Hodnotiť:
 

Keď vidím tú mapu tak ma napadne:

Na Orave dobre, na Orave zdravo http://youtu.be/NctpIL1SgrQ

Hlinov zákon je dobrý zákon, ak mi neveríte, bežte bývať k vysielaču.
Odpovedať Známka: -1.4 Hodnotiť:
 

ja Hlinu nemusim, ale v tomto pripade ho podporujem
Odpovedať Známka: -0.8 Hodnotiť:
 

každý volič na niečo poslúcha, niekto na vlaky zadarmo a niekto na boj s veternými mlynmi
Odpovedať Známka: 6.0 Hodnotiť:
 

a niekto nevoli, ale aj napriek tomu je schopny suhlasit s urcitym nazorom
Odpovedať Známka: 2.5 Hodnotiť:
 

Neverim.
Odpovedať Hodnotiť:
 

Vzhladom na to ze sa z okna pozeram na vysielac z cca 50m vo vodorovnom smere by ma tento zakon len potesil.

A kaslem na to ze by som mal onieco horsi signal.

Pome pome Aloz Hlina :))
Touz som Vas chcel trosku nasrať :)


Odpovedať Známka: 1.2 Hodnotiť:
 

Nezabudnem tomuto hajzlovy ci uz on alebo jeho ludia to je jedno ked boli volby ako mi potrhaly v istom meste reklamne plachty rozhadzali ich po zemi a nasledne tam bolu plachty s jeho menom takychto koko... tam mame
Odpovedať Známka: -2.0 Hodnotiť:
 

dúfam že Hlina a jeho deti povinne nosia alobalové čiapky alebo aspoň žijú niekde v strednej Afrike, keď je taký presvedčený o škodlivosti GSM signálu
Odpovedať Známka: 0.0 Hodnotiť:
 

Všetky časti seriálu precízne popisujúceho uvedenú problematiku tu: http://www.tzb-info.cz/autori/jaroslav-novak
Iba ten kto pozná "pre" aj "proti" môže sa zodpovedne rozhodnúť.
Odpovedať Známka: 0.0 Hodnotiť:
 

Stacilo by skolske triedy prerobit na faradayove klietky. Deticky by nemali signal, nic by ich neozarovalo a mohli by sa spokojne venovat skolskym povinnostiam.
Odpovedať Známka: 8.8 Hodnotiť:
 

Vsak som pisal, ze balit to do alobalu.
Odpovedať Známka: 6.0 Hodnotiť:
 

Ak mobil nemá signál, tým silnejšie sa snaží vyžarovať aby na BTS "dočiahol". Dosiahol by si práve opačný efekt než by si si prial. Netuším, či sa po nejakom čase mobil vzdá úsilia, ale povedal by som, že nie.
Odpovedať Hodnotiť:
 

Viac vyzarujuci mobil sa rychlejsie vybija. To by ich motivovalo mobil prepnut na rezim "v lietadle" alebo rovno vypnut. Okrem toho, ze deti by prisli o zabavku, by ich faradayova klietka ochranila pred vsetkymi dalsimi vysielanymi frekvenciami.
Odpovedať Hodnotiť:
 

Vedel som ze ITckari byvaju slabsi z biologie a mediciny, ale ze su tak tupi aj z fyziky som netusil.. Hanbite sa.

Cely navrh je nezmysel, neionizujuce ziarenie nemoze sposobit mutacie potrebne na vznik rakoviny. Nesedi to ani logicky, ani experimentalne.
Odpovedať Známka: -1.7 Hodnotiť:
 

Vsak si daj zdroj subsonickeho vlnenia blizko tela. Nejde o dokazanie, ze sposobuje rakovinu - ale o skodlivost a je uplne jedno v akej forme.
Este za cias marie terezie, ked ludia mali mobily, sposobovali problemy tym, co mali napriklad pomocny pristroj na srdci. Dotycny citil, ze nieco nie je v miestnosti v poriadku.
Odpovedať Známka: -2.0 Hodnotiť:
 

1) nemylit si zvukove vlnenie s elektromagnetickym ziarenim
2) vtedy mobily ziarily ovela viac a pristroje na srdci boli v plienkach (tzm zle robene)
Odpovedať Známka: 4.3 Hodnotiť:
 

Davaj odkaz na článok z ktorého čerpáš informácie.

Zjavne nie si ITčkár, lebo bez logiky to ani nie je možné.

Keď poukážeš na jediný konkrétny vplyv EM žiarenia z BTS na živý organizmus o ktorom sa v súčasnosti vie, že je neškodné, neznamená to, že škodlivé na biosféru nemôžu byť niektoré ďalšie vlastnosti mobilných frekvencií. Len možno iným spôsobom než Gama žiarenie. A to sa práve nevie. Kapišto?
Odpovedať Známka: -3.3 Hodnotiť:
 

Ak to SMER dovoli, bude to Hlinova politicka poprava. Urcite sa spolieha na to, ze to neprejde....ale co AK?!! Potom bude Hlina chodit kanalmi a vsetci mu to poprajeme.
Odpovedať Známka: 1.4 Hodnotiť:
 

Tak uvazujem (cista fikcia).
Ak odpalim existujuce BTSky, tak ludia nebudu mat data (v lepsom pripade) alebo ani mobilnu siet vobec (v tom horsom) a ja pridem o zisk.
Cize ich odpalim, vysielace v nechranenej zone vyhulim a do blizkosti tej chranenej zony dam zopar mensich vysielacov pod 50W. Bude to stat $$$, ale je to jednorazova investicia.
A teraz sa pozrieme na obyvatela.
V samotnej skole sa uroven signalu +- nezmeni - kedze vzdialenejsie vysielace vyhulia vykon + sa prida niekolko mensich vysielacov v okoli, vysledna davka ziarenia bude rovnaka, mozno dokonca vacsia. A ked sa dieta vrati zo skoly domov, caka ho na streche jeho vlastneho domu vysielac, ktory je slusne vyhuleny, aby vykryl okolie skoly, kde by inak nedosiahol a male vysielace by mohli vytvorit "hluche miesta".
Cize vysledok 0-nic. To je take slovenske...
Odpovedať Známka: 10.0 Hodnotiť:
 

pod strechou na ktorej je vysielač umiestnený bude tieň, vysielač nevysiela ako dokonalá guľa, vysiela v podstate v "rovine"
Odpovedať Hodnotiť:
 

V podstate mas pravdu, operator to obide nejako tak ako pises.
Hlina sa bude chvalit, a operatori a technicky chapajucejsi ludia sa mu budu smiat.
Odpovedať Známka: 3.3 Hodnotiť:
 

> Viaceré štúdie už zistili súvislosť medzi vystavením
> elektromagnetickému žiareniu a niektorými zmenami v
> organizmoch

Citation needed.
Odpovedať Hodnotiť:
 

Not for him...
Odpovedať Hodnotiť:
 

Pokrytie troch operatorov v Helsinkach:
http://bit.ly/12OixoD
http://bit.ly/1zysQfb
http://bit.ly/12OlrtI

Ak si mapu prilizite tak uvidite, ze ani jeden z nich nema 100% pokryte ani centrum. Ani 3G a ani 2G. Maju ale dokonale pokryte hlavne pozemne komunikacie. Predpokladam, ze to zavisi aj hustoty osidlenia obyvatelov, ale ak si date na porovnanie Bratislavu (alebo aj cele Slovensko) tak to, pri 2G, doslova svieti. Neznasam ked mi pri cestovani vlakom vypadavaju data, ale nieco vela tiez nie je dobre (a hlavne nie nonstop zapnuta mikrovlnka).
Odpovedať Známka: 2.0 Hodnotiť:
 

Je to same o sebe zaujimave, ale trochu mi unika zmysel tvoho prispevku v kontexte k diskusii. Je to tak preto, ze ludia tam vyzaduju skor dobry signal na cestach ako v meste? Alebo je to tak preto, ze maju podobny zakon ako presadzuje Hlina? Robili nejake vyskumy ktore by teoriu (skor by som povedal hypotezu) o skodlivosti ziarenia potvrdili?
Odpovedať Hodnotiť:
 

To nie je pokrytie, ale len vysledok merania. Oblasti, kde nemerali, su "bez signalu". Ale signal je aj tam. Vyber si na tej stranke pokrytie slovenskych operatorov a porovnaj si to s ich mapou pokrytia.
Odpovedať Známka: 10.0 Hodnotiť:
 

keby tento najvčší expert na všetko na zemeguli a priľahlých galaxiách radšej zakázal fajčiť a predaj alkoholu a cigariet v blízkosti škôl a zdravotníckych zariadení, urobil by viac pre spoločnosť.
Odpovedať Známka: 5.7 Hodnotiť:
 

zakaz fajcenia v blizkosti skol je nerealny, asi ako zakaz stahovania z netu...
Odpovedať Známka: 10.0 Hodnotiť:
 

Podla mna sa vo vsetkych podobnych vyskumoch a argumentaciach zabuda na jednu vec - porovnanie s ostatnymi zdrojmi ziarenia a ich skodliveho vplyvu. Lebo ako vieme, urcita uroven radiacie je v prirode vsade, posobi na nas a sposobuje urcite mutacie. Aj poruchy DNA su sucastou evolucie, priroda obcas funguje sposobom pokus-omyl. Samozrejme nikto nechce mat v rodine postihnute dieta nech uz je dovodom cokolvek. Ide ale o to, ze ak chceme zit za kazdych okolnosti zdravo, a bez akychkolvek umelych vplyvov, tak sa mozme rovno vratit na stromy. Kazdy, komu byvanie v meste z roznych dovodov nevyhovuje, moze to riesit aj individualne - odstahovat sa niekam na lazy kde nie je ziaden signal, a jest iba to co si sam dochova a vypestuje. Neviem ako vy, ale ja radsej zostanem byvat v meste. (1/2)
Odpovedať Známka: 3.3 Hodnotiť:
 

(2/2)
Podla mna treba skor investovat prostriedky a energiu na vyvoj novsich (a bezpecnejsich) technologii, a nie do zbytocnych bojov s veternymi mlynmi. Jeden z navrhov vyssie, s ktorym bezvyhradne suhlasim je, ze licencovat prenosove pasmo je uplne hovadina. Potom mame 3 operatorov ktori si navzajom konkuruju a kazdy musi pokryt to iste pasmo. Pritom rozdiel medzi nimi je len v sluzbach. Kazdemu je srdecne jedno na aky vysielac je prave pripojeny. Pasmo, aj samotne prenosove prostriedky by mali byt vlastnene statom, a oddelene od poskytovania sluzieb. Kazdy operator by si prenajimal uz samotne "pokrytie" od statu, ktore by nebolo duplikovane. A zisky ktore takto stat ziska by museli byt zo zakona investovane vyhradne a len do rozvoja a modernizacie prenosovych sieti.

Odpovedať Známka: 6.7 Hodnotiť:
 

(Epilog)
To by ste potom videli ako rychlo by tu bol 5G internet. Ziadne sci-fi, ziaden specificky trh, na ktorom sa to nikomu neoplati (samozrejme, kedze naklady na prevadzku su momentalne trojnasobne nez by museli byt, plus este aj tak sa miliardove zisky odvadzaju do sukromnych vreciek).
Som srdcom kapitalista a myslienky socializmu povazujem za utopicke. Ale sprivatizovat frekvencne pasmo mi pride asi take logicke, ako sprivatizovat nerastne suroviny.

Odpovedať Známka: 6.0 Hodnotiť:
 

Ja by som len chce vediet, na zaklade akeho posudku su stanovene vykony a vzdialenosti . . . Lebo ak takyto posudok neexistuje, tak je to len vyplod choreho mozgu . . . aj ked by sme sa tu mohli hadat o slovicku "mozog"
Odpovedať Známka: 3.3 Hodnotiť:
 

niekde som cital ze vyvinuli tapetu so zvlastnm vzorom (patternom)ktory svojim geometrickym usporiadanim dokaze neutralizovat wifi ziarenie... mozno by to fungovalo aj na ine pásma... ak by to bol problem pre nemocnice alebo skoly stacilo by vytapetovat... horsie by to bolo s bezpecnostnymi opatreniami v budove... na to asi nikto nemyslel. keby nastal poziar alebo neocakavana situacia a clovek by si potreboval zavolat pomoc tak by to mal asi tazke... jedine ze by mal pri sebe nejaké rádio... najlepsie ked je clovek zasypany v sutine... alebo zaseknuty vo vytahu... to by malo nasledky nielen pre operatorov ale aj pre konstrukterov budov... uplne by sa museli zmenit bezpecnostne smernice...
Odpovedať Hodnotiť:
 

alebo vsade by sa museli dat komunikacne zariadenia ktoré majú prenos cez káble.. podla mna by sa malo vysielacie pasmo zúžiť a pouzit multiplexy a ine druhy modulacii... a hlavne kazda frekvencia aj vysoka ci nizka nesie so sebou informaciu aj o jej vyssich harmonickych a jej subharmonickych kmitoch... ktore samozrejme MAJUUU vplyv na urovne mozgovych vln a teda aj na psychiku cloveka.... a psychika si podava ruku s fyziologickymi procesmi v tele

Odpovedať Hodnotiť:
 

Mal by ešte navrhnúť, aby sa pri telefonovaní z mobilného telefónu musel byť mobilný telefón vzdialený najmenej 0,5 m od hlavy...
Odpovedať Hodnotiť:
 

Zdravim plenum.
Ze EM polia skodia, to je davno dokazane. Dovolena zataz je normovana strasne vysoko.
Ten navrh je kontraproduktivny. Keby bol postaveny na maximalnej intenzite pola v obyvanych zonach, to beriem. Ale sumarneho pola vsetkych vysielacov. Tak, ako Hlinov navrh znie donuti providerov zahustovat BTS a vysledok bude opacny,lebo... Odpustim si zdovodnovanie, ale je to tak.
Mi to cele pripada ako ucelovo otvorit cestu na zahustovaniu vysielacov. A vysledok bude zvysenie popularity navrhovatela , zvysenie intenzity pola, spokojnost providerov a spokojnost populacie.
Uplne genialny vysledok.To nema chybu.
Neverim v taku nekompetentnost. Nic lepsie sa providerom nemoze stat. Je to umysel?

Odpovedať Hodnotiť:

Pridať komentár