neprihlásený Štvrtok, 25. apríla 2024, dnes má meniny Marek
Čudná politika MS pre pirátske Windows, legálny Windows 10 pirátom ale nedá

Značky: Windows 10Microsoft

DSL.sk, 20.3.2015


Spoločnosť Microsoft v uplynulých dňoch prezentovala pomerne neštandardné informácie v súvislosti s pirátskym používaním jej operačného systému Windows.

Spoločnosť najskôr prezentovala zásadné informácie o dostupnosti Windows 10, ktoré implikovali inú politiku k pirátskym Windows akú Microsoft v skutočnosti podľa neskoršieho vysvetlenia bude aplikovať.

Zároveň jej finálne prezentovaná politika je pomerne kontroverzná.

Zvláštne pôvodné informácie

Kontroverziu odštartovali vyjadrenia Terryho Myersona, viceprezidenta Microsoftu pre operačné systémy, o čínskom trhu pre agentúru Reuters. "Budeme upgradovať všetky kvalifikované počítače, originálne aj neoriginálne, na Windows 10," uviedol Myerson.

Celkovo informácie Myersona verejnosť rovnako ako agentúra interpretovala jednoznačne, ako upgrady pirátskych verzií zadarmo na legitímnu verziu Windows 10.

"Microsoft robí toto leto jeho najväčší krok na vysoko pirátskom čínskom spotrebiteľskom počítačovom trhu bezplatnou ponukou Windows 10 všetkým užívateľom Windows, bez ohľadu na to či majú originálne kópie jeho softvéru. Ťah je bezprecedentným pokusom Microsoftu dostať legitímne verzie jeho softvéru na počítače stoviek miliónov Windows užívateľov v Číne," uviedla napríklad samotná agentúra.

Neskôr Microsoft potvrdil, že politika sa netýka len čínskeho trhu a je globálna.

Zvláštna politika

Následne ale Microsoft zverejnil ďalšie stanovisko, v ktorom politiku bližšie vysvetlil. Vysvetlenie pritom úplne mení bežne interpretovaný význam pôvodných vyjadrení.

Podľa stanoviska síce umožní Microsoft upgradovať pirátske verzie Windows na Windows 10, po upgrade ale zostane inštalácia rovnako pirátska. A to evidentne so všetkými dôsledkami, vrátane prípadných právnych.

Táto politika je tak pomerne kontroverzná. Povolením upgradu pirátskych verzií Windows Microsoft totiž čiastočne morálne legitimizuje pirátske používanie svojho operačného systému, keď okrem iného pirátom vedome uľahčuje prechod na novú verziu.

Microsoft sa nakoniec aj podľa svojich vyjadrení bude snažiť aj svoj operačný systém poskytovať ako službu, pritom Windows 10 má byť ale pre legitímnych užívateľov na danom zariadení navždy zadarmo.

Čo je motívom podpory prechodu pirátov na Windows 10 spoločnosť nevysvetlila. Či budú v novej verzii lepšie ochrany proti pirátskemu používaniu Windows a Microsoft po čase donúti užívateľov zaobstarať si licenciu, či chce generovať iné príjmy z týchto užívateľov alebo len Microsoft nechce aby užívatelia hľadali alternatívu v iných operačných systémoch tak nie je zatiaľ jasné.


      Zdieľaj na Twitteri



Najnovšie články:

HDD zdražia, Western Digital a Seagate to už oznámili veľkým zákazníkom
Po oprave zariadení v EÚ sa predĺži záruka a výrobcovia budú povinní opravovať aj po záruke
Japonská sonda nebola skonštruovaná aby prežila noc na Mesiaci, funguje aj po tretej
Železnice opäť aktualizujú systémy, v noci nebude fungovať internetový predaj lístkov - aktualizácia 1
Vydaná Fedora 40
Samsung spustil výrobu takmer 300-vrstvovej flash pamäte
NASA opravila sondu Voyager 1, aktualizovala softvér aby nevyužíval poškodenú pamäť
Telekom má nové programy Swipe pre mladých, aj s neobmedzenými dátami
Dánsko chce vybudovať minimálne 6 GW veterných elektrární, v mori
Dnes pribudne ďalší vysielač digitálneho rádia


Diskusia:
                               
 

sak jasne ze to nebude zadarmo aj pre piratov ale potrebuju iba zistit kto vlastne je pirat. Ved som to vravel ale nikto mi neveril (teda okolo mna). Peace
Odpovedať Známka: 5.7 Hodnotiť:
 

Nepotrebujú zistiť, ale získať si pirátov.
Túto politiku ma MS od svojho začiatku.

MS vždy tvrdil ak musíte používať pirátsky software tak používajte ten náš.

Ak Číňan nemá peniaze, umožníme mu používať WIN 10 a keď bude mať Číňan peniaze neprejde na LINUX, ale kúpi si WIN.

To je ich biznis model.
Odpovedať Známka: 10.0 Hodnotiť:
 

A takto nefunugje len politika Microsoftu, ale kazde riadi sa tymto kazda racionalne uvzujuca firma, ktora nechce prist o potencialnych zakaznikov.
Odpovedať Známka: 6.0 Hodnotiť:
 

KOHO to vlastne zaujima?

Najprv nech MS zvladne vyrobit W10 aspon taky, ABY HO LUDIA CHCELI ASPON ZADARMO!!!! :o)))))))))

Dovtedy su tieto kecy len `mlatenim prazdnej slamy` - aby chlapci nedopadli podobne ako s W8, ktori chcel len par exotov a zbytok ANI ZADARMO!

(podla toho jak sledujem, ze sa im nechce vzdat utkvelej idei `dlazdic` ci hnusneho dizajnu, tak neviem ci im to DX12 zachrani)
Odpovedať Známka: 0.0 Hodnotiť:
 

Čo je motívom ? Možno veľkosť čínskeho trhu a potencionálne zisky pre MS. Možno ich NSA poprosila aby MS nasadil backdoor do čo najviac počítačov v rozvíjajúcej sa a silnejúcej Číne.
Odpovedať Známka: 9.1 Hodnotiť:
 

Ale to neplati len pre cinu ale vseobecne teda aj u nas.
Odpovedať Známka: 10.0 Hodnotiť:
 

zvyšok sveta je asi len bonus k číne
Odpovedať Známka: 10.0 Hodnotiť:
 

Ak si ti mamrdi vdaka tomu zacnu pravidelne patchovat stroje kde mali doteraz winxp a ie6 tak mi je osobne uplne jedno aka vladna agentura ich bude odpocuvat. Dufam ze to minimalne obmedzi tie sracky co konstantne tecu z miestnych botnetov.
Odpovedať Známka: 6.2 Hodnotiť:
 

jednoznacne backdoor, a potrebuju si urobit databazu duhoviek :D

MS zadarmo nikdy nic nedal, a to ich tolerovanie ciernych verzii ma tiez svoje opodstatnenie
Odpovedať Známka: 8.6 Hodnotiť:
 

Iba v cine maju takmer cele tie stamiliony uzivatelov k pocitacom webkamery s IR snimacmi, ze?
Odpovedať Hodnotiť:
 

mne to príde pochopiteľné, ak bude majorita používať ich Win10, môžu sa lahšie zbavovať podpory starých systémov.
Zároveň nechcú ilegálnych userov úplne legitimizovať, lebo by tým išli proti sebe. Update teda dostanú ale z hľadiska MS sa nič nemení
Odpovedať Známka: 7.1 Hodnotiť:
 

z pohladu distributorov nelegalneho softveru sa zmeni vela. nejake to "moje upravene iso" sa uz nebud potulovat po svete ale vsetky stroje do botnetu budu pochadzat od microsoftu. to ze licencne to nebude dotiahnute moze byt suma-fuk. dolezite je, ze to maju nainstalovane. detaily sa doriesia potom. vacsina zlodejov by aj tak ukradla windows10 keby to ich stroje zvladali, takze tento krok zo strany je pochopitelny.
Odpovedať Známka: 1.1 Hodnotiť:
 

Som si istý, že keby ľudia hromadne začali opúšťať windows, tak by nielenže bol zadarmo, ale microsoft by dokonca začal užívateľom (nejakou formou) platiť za používanie.
Windows nie je operačný systém, je to marketingový softvér na štatistický zber dát o užívateľoch, na vývoj ktorého z podivných dôvodov užívatelia sami prispievajú. Ďalej to je softvér pre výber výpalného, dane z demokracie, ktorú si USA uplatňuje na ovládaných územiach. Sem Čína evidentne nepatrí. Slovenské ale áno:

"Slovensko v prvej polovici roka 2012 predĺžilo s Microsoftom zmluvu na tri roky, pričom za zrejme obdobné licencie pre 82.4 tisíc počítačov zaplatí spolu cca 51.5 miliónov eur.

Slovensko tak zaplatí za licencie pre jedno PC za jeden rok priemerne 208.5 eur."

Zdroj: dsl.sk
Odpovedať Známka: 5.5 Hodnotiť:
 

co ti, koniec koncov, spravi menej ako € 1 / pracovny den za OS a soft + vsetky update + komplet podporu.
si zober proti tomu denny plat takeho unudeneho uradnika, ktory pre teba nic nezrobi, nic nedokaze vybavit, ale bude sa na tebe odbavovat a slopat kavu...
tam sa stracaju velke peniaze, ktore by sa za pouzitia softu (analytic ai, big data) a postupnej optimalizacii statneho molocha, dali usetrit :)
Odpovedať Známka: 2.9 Hodnotiť:
 

Áno p. minister (p. tu neznamená pán), vieme kam tie peniaze išli.
Odpovedať Známka: 8.6 Hodnotiť:
 

spravne by malo byt
Čudná politika vtipného MS pre pirátske Windows, legálny Windows 10 pirátom ale nedá
Odpovedať Známka: 10.0 Hodnotiť:
 

Pirati predsa nie su odkazani na nieco zadarmo, od akejkolvek firmy.

Vzdy si to vezmu zadarmo.
Je to len reklamny tah zo strany MS, nic viac.
Odpovedať Známka: 10.0 Hodnotiť:
 

PR: Po uvedeni Win 10 ma marketshare 20%. Prielomovy OS. Z toho 16% vykryli piratos. No nepomozeme si, ked sa da ? Ako by sa citili, ked podiel Win 10 bude stupat pomaly ako pri 8.x :o)
Odpovedať Známka: 8.3 Hodnotiť:
 

piratsky win, tak viem zadarmo urobit upgrade, ale ak mam legalne kupene XP, tak to dostanem figu borovu... zvlastna politika
Odpovedať Známka: 10.0 Hodnotiť:
 

LINUX FTW
Odpovedať Známka: 6.9 Hodnotiť:
 

LINUX WTF?
Odpovedať Známka: -3.3 Hodnotiť:
 

Chcu mat co najvacsi podiel OS na trhu (trochu sa boja aj rozsirenia linuxu) a zaroven chcu mat moznost stihat piratov (chcu zoznam). Za to im mozem dopriat len masove rozsirenie linuxovych OS na cinskom trhu ;-)
Odpovedať Známka: 6.4 Hodnotiť:
 

Ak by MS chcel, davno by upratal vsetky piratske, cracknute aj necracknute systemy. Ich hlavnym zaujmom je udrzat si uzivatelov. Ak je nejaky Jožo doma nauceny pracovat na Win sice crakcnutom, tak ho firma asi tazko bude preskolovat na Linuxovy operacny system. Ich hlavnym zdrojom prijmu nie su fyzicke osoby ale predaj softveru a sluzieb firmam, ktore tie osoby zamestnavaju.
Odpovedať Známka: 10.0 Hodnotiť:
 

Nie, ich hlavnym zdrojom prijmov je predaj dat o uzivateloch ( legalnych aj ilegalnych ) hocikomu, pocnuc vladou, konciac suflikantskymi firmami triedacimi informacny odpad a predavajucimi zlisovane baliky dat komercnym zaujemcom
Odpovedať Známka: 1.4 Hodnotiť:
 

Naozaj si myslis, ze v dobach (cookies) reklamnych sieti (Google Adwords a pod), Facebooku, cloudov, emailovych ulozisk, odpocuvania priamo kablov/poskytovatelov/firiem,
co su vsetko data uz priamo online, virusov a hluposti uzivatelov,

dokaze MS predat za nejake zaujimave peniaze pri ich financiach (24 mld$ obrat, 6mld$ zisk) to co sa dozvie z tych zasielanych telemetrii? Podla teba ak hlavny zdroj prijmov tak to musi byt aspon 1mld$ rocne! Ak ich aj vlada odobera, urcite za to neplati! Ostava teda len komercia. Naozaj si myslis, ze niekto da aspon 1mld$ rocne za takmer kazdy rok rovnake data? Pochybyjem ze o vacsine masy sa udaje menia z roka na rok, teda tie co "vie" MS.
Odpovedať Známka: 10.0 Hodnotiť:
 

Pod hlupostou uzivatelov rozumiem napriklad uzivatela, ktory ma len 1 pocitac a pouziva Chrome, je v nom prihlaseny Google uctom (naco?) a pouziva ho v defaultnom nastaveni (doporucenie hladani, predcitanie stranok, automaticka korekcia chyb, ...)

MS pri tomto len bledne zavistou!
Odpovedať Známka: 10.0 Hodnotiť:
 

Myslim ze si M$ potrebuje opravit reputaciu co pokakal s Win 8 alebo Hlistou/wistow/.Inak ja by som Win10 rozdal zadarmo kazdemu , tym by som ziskal naspat aj piratov atd. a dalsi Win by bol plateny ale nie take horibilne sumy ak bolo doteraz.
Tym by sa znovu rozsiril pocet uzivatelov / a aj virusov/ a M$ aj antivirove firmy by mali vystarane... To je moj skromny nazor...
Odpovedať Známka: -3.3 Hodnotiť:
 

Že sa MS odhodlal k tomuto činu nie je len pirátstvo ale upadajúci záujem o ich produkty. Zisky sú stále veľmi vysoké ale stále nižšie. Prepojenie MS s NSA je určite veľká prekážka. Neúspech WP atď. Neskutočne neschopný politici EU financujú bohatých hajzlov v krajinách namiesto toho aby zafinancovala európsky operačný systém. Určite sú v EU schopný ľudia niečo také vytvoriť. Financie by sa vrátili v pridanej hodnote. A preč od USA špionáže a demagógie ochrancu.
Odpovedať Známka: 5.6 Hodnotiť:
 

Že sa MS odhodlal k tomuto činu nie je len pirátstvo ale upadajúci záujem o ich produkty. Zisky sú stále veľmi vysoké ale stále nižšie. Prepojenie MS s NSA je určite veľká prekážka. Neúspech WP atď. Neskutočne neschopný politici EU financujú bohatých hajzlov v krajinách namiesto toho aby zafinancovala európsky operačný systém. Určite sú v EU schopný ľudia niečo také vytvoriť. Financie by sa vrátili v pridanej hodnote. A preč od USA špionáže a demagógie ochrancu.
Odpovedať Známka: 3.3 Hodnotiť:
 

otazka znie ak mam Tablet kde mam windows 8.1 potom mini PC kde mam windows 8.1 a notebook kde mam windows 8.1 ..samozrejme vsetko legalny tak dostanu aj tie moje male 2 zariadenia aktualizaciu? ja myslim ze hej ale obavam sa co si o tom mysli microsoft ...aby sa nekladly zbytocne otazky tak tablet je ainol Novo W8(win ma desktop) a mini PC je guleek i8 ktory ma tiez desktop verziu 32bitoveho windowsu cize v podstate nieco ako netbook ... ak to tak bude tak parada lebo som skusal preview verziu W10 a musim uznat ze sa mi paci a mam z nej dobry pocit ....bude tam podpora napr xbox one remote play ...metro bude existovat start ale bude existovat tiez .....dufam ze vylepsia ovladanie dotikovej obrazovky lebo na win 8.1 je dost chabe ked som v prostredi desktopu ale v metre to funguje fajn .
Odpovedať Hodnotiť:
 

Dotykove ovladanie na desktope ani na notebooku nema co robit na to su tablety a smartfony a nie monitory
Odpovedať Známka: 3.3 Hodnotiť:
 

M$ slubil dokonca w10 zdarma pre raspberry pi2, takze mienia podporovat a upgradovat aj "drobne" zariadenia, co najviac...
Odpovedať Hodnotiť:
 

Sud by mal takuto praktiku jednoducho zakazat. Windows nech si vyberie. Bud ilegalita a ziaden upgrade, a ked upgrade potom legalizovanie.
Odpovedať Hodnotiť:
 

A co takto spionaz ? Len tak da niekto nieco zadarmo , trosicku divne nie ?
Odpovedať Hodnotiť:

Pridať komentár