neprihlásený Piatok, 19. apríla 2024, dnes má meniny Jela
Freiburg sa chce vrátiť od OpenOffice k MS Office, používanie OO prinášalo problémy

DSL.sk, 19.11.2012


Freiburg, jedno z nemeckých miest, ktoré sa pokúsilo nasadiť namiesto kancelárskeho balíka Microsoft Office otvorené riešenie OpenOffice, smeruje k prijatiu uznesenia o návrate k Officu od Microsoftu a zakúpení licencií na Office 2010.

Upozornila na to agentúra IDG.

Navrhované uznesenie mestského zastupiteľstva a expertnú správu, o ktorú sa opiera, ale ostro kritizuje v spoločnom stanovisku Open Source Business Alliance, Free Software Foundation Europe a The Document Foundation.

Freiburg, 229-tisícové mesto, má v mestských úradoch približne 2500 počítačov. V roku 2007 mesto prijalo uznesenie o používaní otvoreného formátu ODF, Open Document Format, a postupne nasadilo na jednotlivé počítače OpenOffice. Časť zamestnancov, ktorá potrebovala používať z nejakého dôvodu Office od Microsoftu, stále mohla používať aj Microsoft Office 2000.

Navrhované uznesenie, o ktorom bude zastupiteľstvo Freiburgu hlasovať v utorok a ktoré navrhuje jednak prejsť na Microsoft Office a jednak prestať používať Open Document Format, sa opiera o správu od Excientes Management Consulting. Tá popisuje ako stav doterajšieho používania OpenOffice, tak tri možné alternatívy v podobe prechodu čisto na Microsoft Office, čisto na OpenOffice respektíve jedného z jeho pokračovateľov alebo používania oboch produktov.

Podľa správy sa zamestnanci pri doterajšom nasadení OpenOffice často potýkali s problémami s kompatibilitou pri komunikácii s externým prostredím a konvertovaní dokumentov do/z formátov Microsoft Officu, najmä v podobe zmeny formátovania pri komplexných textových dokumentoch a tabuľkách. Obmedzené bolo používanie viacerých nie plne kompatibilných funkcií ako sú makrá, filtre, sumarizačné pivotné tabuľky ale tiež sledovanie zmien.

Problémom, ktorý frustroval zamestnancov, bolo aj občasné ale pravidelné padanie OpenOfficu.

Podľa správy doteraz sa napriek širokému nasadeniu OpenOffice len polovica textových dokumentov vytvára v OpenOffice, u tabuliek to bolo ešte menej. Správa odhaduje, že v OpenOffice by sa dalo vytvárať maximálne 80% textových dokumentov vytváraných mestskou správou a v prípade tabuliek ešte menej.

Expertná správa je vo viacerých aspektoch ale výrazne problematická. Pri vyčíslení nákladov doterajšieho riešenia zaúčtovala do nákladov odhadnutých fiktívnych 500 tisíc eur ročne za stratenú produktivitu zamestnancov, ktorá vyplýva z potreby korekcie konvertovaných dokumentov a napríklad chýbajúceho sledovania zmien. Podľa odhadu cca dvetisíc zamestnancov trávi v dôsledku týchto nevýhod prácou s dokumentami o desať minút týždenne dlhšie, čo pri priemerných nákladoch na zamestnanca 60 tisíc eur ročne znamená 500 tisíc na stratenom pracovnom čase.

Správa tiež tvrdí, že open source riešenia nebudú s Microsoft Office plne kompatibilné ani do konca tejto desaťročnice.

Open Source Business Alliance, OSBA, a ďalšie organizácie upozorňujú na mnohé ďalšie nedostatky správy. Tá pri hodnotení potenciálu používania OpenOffice vychádza z existujúcich skúseností vo Freiburgu so zastaralou verziou OpenOffice 3.2.1 a vôbec nehodnotí potenciál používania novších verzií ani dosiahnuteľné výsledky pri optimálnom používaní. Doterajšie výsledky vo Freiburgu boli podľa OSBA negatívne aj pre zlý IT manažment.

Podľa vyjadrení poslanca Timothy Simmsa bolo jedným z problémov aj polovičaté nasadenie OpenOffice, keď používanie Microsoft Officu bolo dovolené príliš veľa zamestnancom.

Za špeciálne problematické považuje OSBA okrem snahy prejsť na Microsoft Office najmä snahu prestať používať formát Open Document Format, ktorý už podporuje aj Microsoft Office a ktorého používanie by aj pri momentálnom rozhodnutí používať Microsoft Office mohlo v budúcnosti výrazne zjednodušiť nasadenie konkurenčných riešení.

OSBA preto v otvorenom liste poukazuje na príklady úspešného nasadenia OpenOffice v Mníchove, Jene ale aj menších mestách Schwäbisch Hall a Treuchtlingen a zastupiteľstvo vyzýva, aby pokračovalo v používaní niektorého z nasledovníkov OpenOffice a nerozhodlo o nákupe licencií od Microsoftu za cca 550 tisíc a o zrušení nariadenia o používaní ODF.


      Zdieľaj na Twitteri



Najnovšie články:

V najbližších dňoch bude spustený nový vysielač digitálneho rádia
Seriál Fallout podľa počítačovej hry bude mať pokračovanie
Budúci týždeň budú vydané dve dôležité linuxové distribúcie
Špehovacie satelity SpaceX už snímkujú Zem, s vyšším rozlíšením ako doterajšie
Linux si na PC drží podiel 4%
AI výkon tohtoročnej generácie Intel CPU bude vyšší ako 100 teraops/s
Apple bude mať nový seriál o alternatívnom sovietskom vesmírnom programe, predĺžila For All Mankind
Pôsobivého dvojnohého robota Atlas nahradí úplne nová elektrická verzia
O2 spustilo predaj na diaľku. Namiesto eID sa fotí tvár a občiansky, nedá sa objednať eSIM ani predplatenka
Klon populárnej databázy Redis od Linux Foundation k dispozícii v prvej verzii


Diskusia:
                               
 

nazvime tých úradníkov z Freiburgu pravým menom: "adaptívni a ochotní vzdelávať sa v práci".

holt, musí byť ťažké pre ich IT updatovať niečo, čo je open source
Odpovedať Známka: 1.2 Hodnotiť:
 

nejde o open source ale o to, že open office je shit. áno je dobrý, ak chcete si vypísať životopis, alebo nejakú elementárnosť na úrovni wordpadu/notepadu, ale akonáhle chce človek niečo zložitejšie, open office je mimo. openoffice excel radšej ani nespomínam, ten je tak 10% z MS excelu.
tiež mám v láske MS, ale word/excel je jedna z mála vecí, ktorá sa naozaj vydarila (ak nie jediná :-))
Odpovedať Známka: 0.6 Hodnotiť:
 

Nerád, ale musím ti dať zapravdu. Som 98% uživateľ Ubuntu, a bohužiaľ tie 2% sú práve prípady, keď dostanem od klienta alebo nadriadeného dokument, ktorý po otvorení v OO alebo LO vyzerá, jak keby ho niekto vypral v pračke.

Obdobne to dopadá, keď tvorím niešo pre klienta. Pokaždé to ešte otváram v MS Office vo virtualboxe, aby som si bol istý, že ǩlient uvidí to isté, čo vidím i ja.
Odpovedať Známka: -1.4 Hodnotiť:
 

To je preto, že na komunikáciu používaš neštandardný formát od M$.
Odpovedať Známka: 6.0 Hodnotiť:
 

No, tak potom mám na výber ešte ďalší neštandardný formát ODF :) Nevidím, ako mi to pomôže...
Odpovedať Známka: -3.3 Hodnotiť:
 

mate velku chybu v mysleni,
problem je nechutna arogancia zo strany microsoftu dodrziavat ISO standardy.
ten iso standard je prave open document format.
je to nieco, ako elektronicky format a4.
len ms chce mat vlastny format a to presne z toho dovodu, aby mohol mat monopol.

ak by totiz microsoft dodrziaval ISO format open document,
tak by sa nestavali taketo hrozy s otvaranim dokumentov.
samotny microsoft ma obrovske problemy otvorit svoje vlastne dokumenty v rozlicnych verziach wordu, nehovoriach o tom, ze starsie verzie doc formatu obsahovali tak katastrofalne mnozstvo balastu, ze to zhadzovalo takisto subory na inych platformach.

vina je na strane ms, a na strane vlad, ze nevydaju jasnu doktrinu o POVINNOSTI pouzivat ISO format, lebo razom by vami popisane problemy zmizli.
Odpovedať Známka: 6.0 Hodnotiť:
 

Presne tak – tu sa musia viac snažiť vlády.
Ale až tak veľmi by sa ani nemuseli, keďže Európska komisia už tuším vydala nejaké smernice o interoperabilite – ale frajburgskí mešťanostovia ich zrejme ignorujú...
Odpovedať Hodnotiť:
 

Chlape, ale neviem, čo také zložitejšie by si mohol potrebovať pri komunikácii s úradmi!
Veď o to práve ide, že úradníci by mali byť v tomto pioniermi (priekopníkmi), pretože na komunikáciu s úradmi by ti malo stačiť aj to najjednoduchšie, pretože to nemá byť nejaká súťaž v tvorivosti!
Úrad ti v podstate má poskytnúť nejakú šablónu, ktorú si ty už len vyplníš, a hotovo!
Nemáš tam stvárať gebuziny, vytvárať zložité tabuľky s makrami a podobne!
To je podstata nasadenia OO vo verejnej správe!
Odpovedať Hodnotiť:
 

kohopak to zas MS podmázl?
MS je jeden z největších zlodějů, lhářů a korupčníků, pouze fakta:
https://sites.google.com/site/corpsins/
Odpovedať Známka: 2.9 Hodnotiť:
 

to moze byt fakt, ale vyznamny fakt je, ze ma vynikajuce produkty
Odpovedať Známka: -2.0 Hodnotiť:
 

dobrej vtip :)
Odpovedať Známka: 0.7 Hodnotiť:
 

tam citim prachy M$, vlastne sa dost divim, ze to neurobil uz skor ale az teraz, ked citi, zeby mohol byt jeho skvely produkt nahraditelny.
Odpovedať Známka: 2.6 Hodnotiť:
 

no ked nejaka informacia nevyhovuje, jednoznacne je za tym korupcia.
a to dava zmysel.
Odpovedať Známka: 4.5 Hodnotiť:
 

No OO je jednoznacne pomalsi a tie problemy s kompatibilitou formatovania tam su. Tomu pravidelnemu padaniu sa mi uz velmi verit nechce. No a tomu, ze potrebuju funkcionalitu ktoru OO nema a MS ma neverim uz vobec. Skor mi to zavana lenivostou uradnikov.
Odpovedať Známka: 2.6 Hodnotiť:
 

ano OO je ovlea menej stabilny ako MSO, bohuzial u opensource je nestabilita skoro pravidlo (vid KDE, Gnome, Android etc)
Odpovedať Známka: -2.1 Hodnotiť:
 

to ... : to si krasne napisal :) Tera mozem aj ja.

MSO je ovela menej stabilny ako OO (LO), bohuzial u closed source je nestabilita skoro pravidlo (vid MS windows vsetky verzie, Outlook, etc).

Kto ma teraz z nas dvoch pravdu?

Rukami mi presli stovky PC s roznymi operacnymi systemami a programami a neodvazil by som si povedat, co je stabilne a co nie.

Osobne pouzivam Debian a so stabilitou nemam ani najmensi problem. To iste aj s OO.

Na druhej strane dokazem urobit nestabilnym aj ten Debian aj hocijaky Windows.
Odpovedať Známka: 4.8 Hodnotiť:
 

Ty túpravdu určite nemáš.
Windows sú najpočetnejšia platforma a k počtu užívateľov aj nastabilnejšia. Najpočetnejšiemu OS, či softvéru rozumie, resp. ho aspoň nejako vie používať najpočetnejšia skupina ľudí. To hádam hovorí mnohé...
Odpovedať Známka: -7.1 Hodnotiť:
 

a maju ty ludia na vyber? M$ je najpocetnejsi preto, lebo sa neda lahko nahradit, koli kompatibilite.
Odpovedať Známka: 6.7 Hodnotiť:
 

to 2Maniak22: co ma spolocne najpocetnejsia platforma a najpocetnejsia skupina s padom aplikacie alebo OS?
Ak pada aplikacia alebo OS, tak to neznamena, ze ju neviem ovladat ale, ze niekto niekde v aplikacii urobil chybu alebo ju dobre neosetril. Aplikaci a aj OS by mali byt co najviac blbovzdorne.

Co ta tvoja teoria hovori o serveroch? Tam je najpouzivanejsi linux, tak ten potom musi byt najstabilnejsi a lepsi ako windows. Pricom je to stale ten isty linux, co mam aj na desktope :)
Windows potom musi byt poriadna sracka. Kto ma pravdu ja alebo ty? :)

Odpovedať Známka: 8.3 Hodnotiť:
 

Neskutočne zadubený argument - no presne takých zákazníkov potrebuje táto moderná (špinavá) doba...
Odpovedať Známka: 7.3 Hodnotiť:
 

zaujimave.. ja som teraz obdrzal notebook s Win 7 a za cca 3 tyzdne som videl 5x BSOD.. Na Xmonad, ktory pouzivam nepada, kedze je formalne verifikovany..
Odpovedať Známka: -4.4 Hodnotiť:
 

uvazoval by som nad chybou hw. napadlo ti to?
Odpovedať Známka: 6.7 Hodnotiť:
 

aj ja, ale na linuxe ide vsetko ako ma..
Odpovedať Známka: 3.8 Hodnotiť:
 

to ale predsa neznamena, ze tam ta chyba nie je.

4x bsod rozhodne nie je standardne spravanie.
kludne tipnem, na 99% to bude ono.
Odpovedať Známka: 6.8 Hodnotiť:
 

Alebo chybné ovládače, alebo písané na nižší OS.
Inak W7 nepadne iba ak by si bol totálny somár a mal okrem iných problémov aj výrazne zavírený komp.
Odpovedať Známka: -4.7 Hodnotiť:
 

Brat ma rovnaky problem, novy notebook a w7 bluescreenuje ako keby zajtra nebolo.

Vieme, ze je problem v ovladacoch, ale v ktorom? Z minidumpu sme zistili, ze niekde v hlbke winsock sa vynori permission denied. Teraz je to ovladac wifi alebo ethernetu? Alebo nieco uplne ine?
Odpovedať Známka: 6.7 Hodnotiť:
 

Skus driver verifier. Ale nie ze zapnes vsetky drivery :)
No a minidump ti je na 2 veci. Obsahuje len list driverov, kernel context thredu a procesu,ktory zhebol a len kernel stack :(
Zapaj si fulldump, pripadne ked mas podozrenie ktory driver to robi, tak rovno driver verifier na ten. Pozn. redakcie: 99.9999% to nie je Microsoft driver, ale driver tretej strany - to len aby ta nenapadlo lovit v nespravnych vodach :) http://support.microsoft.com/kb/244617

Btw, security exception nie je dobry zaciatok lovu :)
Odpovedať Hodnotiť:
 

je pravdepodobne, ze to budu niektore ovladace, popripade vpn client, kedze BSOD sa vyskytuje, ked v nastaveniach sietovych zariadeni zakazem sietovku
Odpovedať Známka: 0.0 Hodnotiť:
 

Zaujimave... na vsetkych mojich pc pouzivam win 7 odkedy vydali betu.
Odvtedy som videl bsod len raz a bolo to kvoli chybnym ovladacom k wifi adapteru.

Kto sa do pocitacov nerozumie tomu bude padat aj najstabilnejsi system. Taki ludia by ale nemali rozne systemy posudzovat. Na druhej strane, ak je nieco nestabilne, mozes byt hoci aj najschopnejsi admin na svete, bude ti to padat. Proste smola.
Odpovedať Známka: 2.9 Hodnotiť:
 

z mojej skusenosti padaju obidva, pokial v exceli na nich robim len jednoduchy plan,jedalnicek, tak drzia obidva, ale ked zacnem pouzivat rozne funkcie, grafy, kontigencne tabulky tak padaju oba, LO asi trochu menej, to iste sa tyka aj wordu, pokial text, tak pohoda, ale ked pouzivam obrazky,rovnice, a mam dlhe dokumenty, tak sa to opakuje ....

ale vsimol som si, ze nadavam hlavne na MS office, bude to tym, ze pada viac a hlavne je to platene riesenie ...
Odpovedať Známka: 4.3 Hodnotiť:
 

neviem, či som sám, ale Open Office mi vôbec nevyhovuje a nie je podľa mňa lepší ani vo funkčnosti, ani v designe oproti MS office, aj keď ani MS Office nie je v designe nic moc (v designe by asi vyhral iWork, ale tomu tiež chýba funkčnosť).

TL;DR: bohužiaľ, nič lepšie pre mňa ako MS Office nie je
Odpovedať Známka: 4.2 Hodnotiť:
 

ja ked som si nahral office 2010 s tym ich novym ribbon tak som sa na to vysral a vratil sa spat na libre office co je jednoduchsie a krajsie
Odpovedať Známka: 1.1 Hodnotiť:
 

sila zvyku, treba tomu dat aspon dva tyzdne sancu
Odpovedať Známka: -2.6 Hodnotiť:
 

a naco tomu vobec davat sancu, pokial je tu stabilne a spolahlive libreoffice zadarmo? lebo ms office? dakujem pekne.
Odpovedať Známka: 1.2 Hodnotiť:
 

chyba bude u teba, office bezne ti nespadne, mne sa to este nestalo, zvycajne za to mozu poinstalovane rozne somarinky, ktore mozu mat problem s kompatibilitou officu. pokial nejaky proces nejakeho programu, ktory si nainstaloval, zhodi proces officu, tak bohuzial, takym veciam sa neda vyhnut. na vsetko sa neda mysliet aj rozne open office vedia padnut ak velmi chces. vlastne takmer cokolvek padne, ale najviac blbuvzdornymi su produkty od ms, kedze ich ovladaju aj ludia, ktori nie su IT a poinstaluju vsetko mozne.
Odpovedať Známka: 1.4 Hodnotiť:
 

A stale sa tu melie o dakej stabilite. Co to s tym ma? OO nema so stabilitou problemy, rovnako MSO. Hlavny problem je vo formatoch. MS si pretlaca docx a OO a vsetky open source office programy ODT. A cely problem v Nemecku sa da riesit PDFkom, ktore mimochodom ako prve nativne podporoval OO. MSO o dost neskor...

A asi to najpodstatnejsie, co vacsina zadubnencov tu nepochopila - MS Office stoji nemale peniaze, pricom takmer identicku funkcionalitu mam zadarmo v Libre Office, Apache Office, IBM Lotus Office, Calligra alebo aj "GNU Office".

Vacsina ludi, co tu tak obhajuje MS office za to asi nemusela platit alebo to z ich vrecka neslo. Najskor stiahli na dakom webe alebo im to daky chytrak nainstaloval. Inak by to neobhajovali.

A ked si zoberiete kolko penazi davate do MS office, tak za rovnake peniaze by Open Office a akakolvek jeho varianta bola uplne inde. A dovolim si povedat viac smerom k ludom, nie ako produkty od arogantneho M$, ktory vsetko pretlaca marketingom.


Odpovedať Známka: 2.9 Hodnotiť:
 

pdf je publikacny format, nie textovy.
Odpovedať Známka: -3.3 Hodnotiť:
 

a MSO office je daleko pred OO, mozes sa aj pokrajat.
Odpovedať Známka: 0.0 Hodnotiť:
 

Tak nech si za to vyvojari OO pytaju peniaze. Milujem ludi co by chceli vsetok softver zadarmo.
Odpovedať Známka: -1.4 Hodnotiť:
 

Tie "dva týždne času" by Ti vyčíslili vo Freiburgu ako stratenú produktivitu, pri 2500 používateľoch aspoň za 700000 EUR :-)
Odpovedať Známka: 6.0 Hodnotiť:
 

a bol by pre teba najlepší, aj keby si ho musel kúpiť?
Odpovedať Známka: 0.0 Hodnotiť:
 

Nepouzivam sice OpenOffice, ale LibreOffice a niekedy je to utrpenie. Mam doma slabsi pocitac a LibreOffice je pomaly, a pri vacsich zoznamoch v tabulkovom procesore mrzne, pada..., MS Office isiel predtym v pohode.
Odpovedať Známka: 2.9 Hodnotiť:
 

na netbooku funguje bezproblemovo aj velke dokumenty otvara pohode, skus update
Odpovedať Známka: 4.1 Hodnotiť:
 

nastroje-moznosti-pamet-pouzit pre Libreoffice 128M a zrazu je secko v poho
Odpovedať Známka: 8.2 Hodnotiť:
 

Mozno mam uz trocha zhrdzavenu matematiku.. ale ked "pouzivanim OO" stratili 500 000 a nakupenie licencii od MS stoji 550 000, tak sa mi zda ze este stale "usetrili" 50 000. Ci nie?
Odpovedať Známka: 4.7 Hodnotiť:
 

a teraz si predstav, zeby tych 500 000 poslali rovno vyvojarom OO nech odstrania vacsinu bugov a pridaju nove feature. Dokonca keby sa spojili s viacerymi mestami, tak si to mozu vyvijat aj sami.
Odpovedať Známka: 5.1 Hodnotiť:
 

a to si myslis, ze by tych 500 000 bolo akoze dost?
Odpovedať Známka: -7.1 Hodnotiť:
 

no ked 0 eur bolo doteraz dost (open source) a je konkurencieschopny,tak za 500 tisic evri by bol vyvoj toho softu este min 500 000 x lepsi ak sa nemylim :) ,ale je to tak dobre ako to je,ludom ak daju nieco zadarmo,tak si toho nevazia ba su az vykolajeny :)
Odpovedať Známka: 1.3 Hodnotiť:
 

myslim, ze tu neplati priama umera... :)
Odpovedať Známka: 5.7 Hodnotiť:
 

Chlapec a tebe kto povedal ze vyvoj Open Source SW stoji $0 ?

Poznas firmu RedHat alebo Mozilla?

Pozri si ich vydavky na vyvoj opensource.

Odpovedať Hodnotiť:
 

500 000 by kvalitu OO nijak vyrazne nezvysilo. Napriek tomu ze je to vela penazi v OO a LO su dost pozadu (oproti MSO) co sa tyka mnohych veci od pouzivatelskeho rozhrania, ergonomie, kompatibility. Si uvedom ze vyvoj drzi teraz Oracle a ten investuje do vyvoja a kompatibility samotneho OO omnoho viac (spolu s AF a inymi sponzormi)

Odpovedať Známka: 3.3 Hodnotiť:
 

Oracle sa OO zbavil uz pred peknymi par mesiacmi. Darovali ho Apache foundation a Oracle uz ho nevyvija a nepodporuje.

Oracle svojim postojom odradil vecsinu povodnych vyvojarov, ktory teraz vyvijaju LO.


Odpovedať Známka: 9.0 Hodnotiť:
 

by si sa divil aky je rozdiel medzi kvalitnym a nekvalitnym supportom.
Odpovedať Známka: 5.4 Hodnotiť:
 

Hej. Ten rozdiel v cene je obrovský.
Odpovedať Známka: 2.5 Hodnotiť:
 

Nemas ju zhrdzavenu iba ty, lebo statni zamestnanci nemozu stratit 10 minut tyzdenne, ked 30 hodin presedia nicnerobnim. Takze tych 500.000 je iba fiktivna strata.
Odpovedať Známka: 7.9 Hodnotiť:
 

kebyze im pohrozis ze kvoli MS officu by mali kazdy rok prepustit 10 ludi tak by si videl tie pukoty ako by sa ucili ... lebo licenciu treba platit rocne
Odpovedať Známka: 6.7 Hodnotiť:
 

Lenže to oni nestratili, to mali len vyššie náklady. No a? Veď to všetko ide z mestského rozpočtu, z mestskej pokladnice! Tú však plnia občania mesta, nie mešťanostovia, takže kým mešťanostovia týmto údajne „ušetrili“ nejakých 50000 € ročne, tak všetky domácnosti vo Freiburgu si zrejme budú musieť zakúpiť licenciu ma Microsoft Office, čiže to znamená nejakých 150 € na 1 domácnosť... teraz predpokladajme, že Freiburg má 70000 domácností... tak potom celkové náklady vychádzajú o 10^7 € vyššie než samotné licencie pre mestský úrad – a toľko budú musieť navyše vyvaliť občania!

Takže ako na tom „ušetrili“?!
Odpovedať Hodnotiť:
 

občasné ale pravidelné?
tak buď, alebo

ja osobne pouzivam ms office 2003, asi najvhodnejsi pre starsie pc, s win xp


Odpovedať Známka: 0.8 Hodnotiť:
 

vsak to tam vidis, biele na ciernom
Odpovedať Známka: 4.0 Hodnotiť:
 

Napr. im padal cca raz za týždeň, občas (nie každý deň), ale pravidelne.
Odpovedať Známka: 2.0 Hodnotiť:
 

na mna ten open office tiez nejakou kvalitou teda neovplyval, neviem, preco tu vsetci pindate na tych uzivatelov. Podla mna je to fakt zly softver v porovnani s MS Office... A ludia nemaju problem s Open Source projektami, ak su dobre, ved Firefox je velmi popularny, aj medzi beznymi ludmi, ale Open Office je jednoducho skutocna zloba. Aj Libre Office stoji za take velke makove
Odpovedať Známka: 3.3 Hodnotiť:
 

pinda sa na ms office preto lebo si to vsetkci draho platime cez dane.
Odpovedať Známka: 5.3 Hodnotiť:
 

Moj zamestnavatel (obrovska IT fy) ma vlastny kancelarsky balik, ale tiez ho skoro nikto nepouziva. Radsej platime miliony Microsoftu. A dovody su rovnake ako tu - nekompatibilita s MS Office (formatovanie, tabulky, makra, pivoty atd atd). V minulosti sa robilo vsetko v Office, zakaznici pouzivaju Office, tak je pre nas jednoduchsie tiez robit v MS Office...
Odpovedať Známka: 5.8 Hodnotiť:
 

odf je schvalene mozte sa vysrat co pouzivaju oni su to ich sracky ked sa nevedia pohnut s dobou
Odpovedať Známka: -4.1 Hodnotiť:
 

Práve, že sa sa nemôžeš vysrať na ostatných čo používajú, lebo prídeš o zákazníkov. Doma ti nevadí, že si kompatibilný sám so sebou ale vo firemnom prostredí MS Office nemá konkurenciu.
Odpovedať Známka: 6.9 Hodnotiť:
 

Akože kto sa nevie pohnúť s dobou?
Ak zákazník požaduje, resp. mu vyhovuje platený produkt, tak prečo sa niekto tomu prieči? Treba to rešpektovať!
Osobne si tiež myslím, že s OpenSource produktami je oveľa viac problémov, ako s vyladenými aplikáciami, ktoré majú dlhodobo slušnú podporu.
Odpovedať Známka: -1.4 Hodnotiť:
 

tak vies ak chces mat urcity standard tak musis takych lajbavych zakaznikov opustit a nie sa furt hrnut za ziskom.
Odpovedať Známka: 0.0 Hodnotiť:
 

Mas na mysli mrtvy Lotus Symphony? :)
Odpovedať Známka: 6.4 Hodnotiť:
 

Nato ze je mrtvy, tak sa ho snazia dost presadzovat... :-D
Odpovedať Známka: 2.0 Hodnotiť:
 

No neviem ci sa ho snazia presadzovat ked je "discontinued" a IBM ide integrovat niektore casti kodu do OOo pod zastitou Apache Foundation.
Odpovedať Známka: 6.0 Hodnotiť:
 

ale potom sa vsetci stazuju, ze im to na OO neslape, ked to M$ nakodil tak aby to bolo nekompatibilne. O tom su presne standardy a M$ velmi dobre vie preco ich nedodrziava. Je to proste bludny kruh, ktory musi niekto prerusit.
Odpovedať Známka: 9.0 Hodnotiť:
 

Vidiet ze Mrkvosoft vie dobre lobovat.
Odpovedať Známka: 1.6 Hodnotiť:
 

v nasej firme som pre siestimi rokmi nasadil oo a teres pred pol rokom LO usetril som sefivi na nejednu dovolenku


Odpovedať Známka: 6.8 Hodnotiť:
 

uzivatelia ta musia mat radi. Dobre spavas?
Tiez som mal snahy setrit tymto smerom, ale nespaval som dobre... :)
Odpovedať Známka: -6.7 Hodnotiť:
 

nespaval si dobre? a v com bol problem? pretoze ja som to iste urobil 4 roky dozadu, v celej firme bezi libreoffice, pred updatom vzdy mesiac u seba "testujem" ci je novy build v pohode a potom davam na ostatne masiny (12) a nikdy nebol ziadny problem. s nicim, ani so softverom, ani so zamestnancami, lebo tym sa tiez vela okolo nehovorilo, proste tu je office, tento budete pouzivat pretoze je lepsi ako mso a padla, fajka zhasla.
niektory sw ma zmysel kupovat, niektory nie. rocne davame niekolko tisic eur za licencie, ale za mso ani bohovi, popri vysoko schopnej konkurencii su to totiz vyhodene prachy.
Odpovedať Známka: 6.8 Hodnotiť:
 

Office Home and Business 2010 32-bit/x64 Slovak DVD - pre podnikateľov

256.82 EUR(Cena bez DPH) *12= 3081,84EUR si usetril za 4 roky. Si sikovny, gratulujem! A potom este tam prirataj aj svoju mzdu co tam stale akoze testujes mesiac!

Stale spavas dobre?


Odpovedať Známka: -4.8 Hodnotiť:
 

Ked sa stara o PC + servery celej firmy (nech dokopy 15 kusov) a vsetko v praci stiha, tak tu mzdu by mu zamestnavatel zaplatil aj tak. Akurat, ze by sa mohol viac flakat.

Takto ma aj co robit, a este sefovi setri prachy.

Najdi si svoj vlastny ciel (a nech to nie je sedenie pred TV :-)
Odpovedať Známka: 5.3 Hodnotiť:
 

vidim ze niektory to tu maju podobne ako ja, ja sa staram o 16 masin a robim to popri mojej robote. Ak by MS zadarmo nedaval do skol MSOffice tak by sa detiska v tom nenaucili pracovat a potom by nevizadovali od svojho zamestanavatela MSO. MS jednoducho ma skvelu strategiu, software zadarmo do skol a toleruje cierne verzie doma, na druhej strane mu to dobre zaplatia firmi a statna sprava na licenciach.
Odpovedať Známka: 8.2 Hodnotiť:
 

doma ficime na linuxoch a Libre office a ucitel informatiky mi odkazal ze mam doma nainstalovat powerpoint, lebo to je jedine schvalene v ucebnych osnovach od Ministerstva skolstva. Mozes sa rozkrajat, uz to proste tlacia do deti.
Tak mam na jednej masine Vistu a kupil som za 100 evri office pre studentov a nadaval jak pohan. :)
Odpovedať Známka: 6.0 Hodnotiť:
 

naco sa nechas odrbavat od ucitela sprav to v LO a povedz ze to je z ppt
Odpovedať Známka: 10.0 Hodnotiť:
 

Tvoja chyba. Ministerstvo školstva je viazané zákonom 275/2006 o štandardoch a ten dovoľuje používať iba otvorené a technologicky neutrálne štandardy. Takže učiteľ porušuje zákon, a k tomu ešte diskriminuje na základe vlastníctva konkrétneho produktu súkromnej firmy. Mohol by si ho žalovať a peniaze dostať naspäť.

Kým si necháme skákať po hlave, nič sa nezmení.
Odpovedať Známka: 10.0 Hodnotiť:
 

Veď ale preto Microsoft tak tlačí svoj Office (cez vlády) do škôl!

Zoberie si vysokých predstaviteľov režimu, „urobí im cenu“, oni podľa toho napíšu osnovy, samosprávy na základe toho uzavrú licenčnú zmluvu s Microsoftom, na jej základe možno aj ten učiteľ dostane Microsoft Office zadarmo, takže jemu je to jedno... a vy, žiaci, sa môžete ísť vypchať!
Odpovedať Hodnotiť:
 

> ucitel informatiky mi odkazal ze mam doma nainstalovat powerpoint, lebo
> to je jedine schvalene v ucebnych osnovach od Ministerstva skolstva.

Bullshit.
Odpovedať Známka: 10.0 Hodnotiť:
 

MS keby netoleroval cierne instalacie svojho SW tak by uz davno nebol tak dominantny ako je teraz. Pri lacnych PC by MSO+ Win stali 1/3 az 1/2 ceny. To by sa kupujuci o dost ochotnejsie ucili na Opensource alternativy.
Odpovedať Hodnotiť:
 

no kedyze vyjde MSoffice dalsi?... treba kupit znovu nie?... dalsie 3000 doma.. to je 12 novych pocitacov za usetrene peniaze.. alebo nova dovolenka pre sefa..a tak to ide kazde 2-3 roky
Odpovedať Známka: 3.3 Hodnotiť:
 

novy MSO kazdy 3 roky? Malo pravdepodobne, my tu pouzivame este aj verziu 2003 a este aj dlho budeme, kazdy nepotrebuje tie najnovsie funkcie.
Odpovedať Známka: 3.3 Hodnotiť:
 

ale potrebujes NOVU KOMPAKTIBILITU s novymi MSO...uz nikoho netrapi ,ze MSO nieje kompaktibilny ani sam so sebou
Odpovedať Známka: 3.3 Hodnotiť:
 

to westty: a ty netestujes updaty a nove verzie MSO pred tym ako ich nasadis na PC? Testovat updaty a nove verzie dolezitych programov je normalna vec v serioznej firme.

My tiez pouzivame LO (OO) a na nasu pracu je LO az, az. Tak neviem preco by som mal platit MS za nieco, co nepotrebujem.
Ak to niekto potrebuje nech sa paci.
Nesud druheho podla seba.

Odpovedať Známka: 10.0 Hodnotiť:
 

testovanie dolezitych programov - MSO nepovazujem za dolezity program, vsetky funkcie nemas sancu ajtak otestovat. A keby to bolo velmmi zle tak to odinstalujem a nahodim nanovo +-30-60m, ale take nieco sa tu este nestalo od verzie MSO XP (11rokov). Nehovoriac o tom, ze ludia z MS su za to platene, a miliony ludi to testuje vsade...

V podstate sa len nedavno stalo, ze som musel odinstalovat jeden update z EXCEL2010 (problem so zoradovanim) z 2-3 pocitacov...

OO, urcite viem aj si predstavit take situacie, kde uplne staci aj OO, v podstate aj my tu ich mame nasadene zopar.
Odpovedať Hodnotiť:
 

A sefivi ti za to podakoval?
Odpovedať Známka: 10.0 Hodnotiť:
 

Joooj osierate tu OO (cest vynimkam) no zaujmalo by ma kolki z vas maju Office aj legalne zakupeny. Osobne sa priznam, ze mna by ani nahodou nenapadlo legalne si ho kupovat ked mam dostupnu "plnohodnotnu" nahradu ktora je zadarmo a v podstate na klasicke pouzivanie mi uplne staci a v niektorych smeroch je dokonca aj lepsia ako MS Office.
Odpovedať Známka: 4.7 Hodnotiť:
 

napríklad ja nadávam na OO, doma mám iWork (na domáce žúvanie stačí), v práci platila firma Microsoft Office a, bohužiaľ, nič iné by som si v práci nevedel predstaviť. Čiže áno, mám legálne
Odpovedať Známka: -1.1 Hodnotiť:
 

Len taka drobnost - "sumarizacne pivotne tabulky" sa povie spravne po slovensky "kontingencne tabulky".
Odpovedať Známka: 8.0 Hodnotiť:
 

60 000 rocne naklady na zamestnanca? Vau.
Odpovedať Známka: 4.0 Hodnotiť:
 

co je na tom vau? spocitaj si plat (nie cisty, ale co vsetko zaplati zamestnavatel), kancelariu, vybavenie, nejake skolenia, socialne vyhody a zistis ze 60000 nie je vobec velke cislo
Odpovedať Známka: -1.1 Hodnotiť:
 

takze 60 000 na zamestnanca na rok? to akoze na jedneho cloveka maju naklady 5000€ na mesiac? :D soudruzi sa nechaju podplatit a nemaju chut setrit nemcom dane, vsetko by som to vyhadzal. mne ako danovnikovy by islo o to, aby verejna/statna sprava nepouzivala prasive binarne bloby namiesto dokumentov. ms a proprietarny softver je cesta do pekla. zaujimave ze v mnichove to ide. asi bude chyba v ludoch vo freiburgu.
Odpovedať Známka: 5.0 Hodnotiť:
 

Skus sa spytat svojho zamestnavatela, kolko su na teba celkove naklady. Pretoze u nas na Slovensku je to cca. 3-4-nasobok cistej mzdy, a to maju Nemci podobne danove zatazenie ako my. Pri rocnych nakladoch 60tis. vychadza cista mzda pre zamestnanca 1250-1660 eur. Co je v Nemecku uplne priemerny plat.
Odpovedať Známka: 0.9 Hodnotiť:
 

to si lepšie pogoogli, ak sa nemýlim, v nemecku je priemerný plat cez 2950€!
Odpovedať Známka: 3.3 Hodnotiť:
 

Tak si lepsie pogoogli ty. Podla Wikipedie je priemerny cisty plat v Nemecku 1611 EUR. Vid http://dopice.sk/4eB (je to tam ako rocny plat v USD, kurz je cca. 1 EUR = 1.25 USD)
Odpovedať Hodnotiť:
 

http://dopice.sk/4eE
Odpovedať Hodnotiť:
 

alebo http://dopice.sk/4eF
Odpovedať Hodnotiť:
 

Presne sa mi potvrdilo to, čo vravím už dosť dlho.
Inšitúcie ani firmy si v dnešných časoch (tzn. keď už sú MS Office tak rozšírené) nemôžu dovoliť byť so zvyškom sveta nekompatibilný. Proste už iná alternatíva neexistuje!
Odpovedať Známka: -4.7 Hodnotiť:
 

Pouzivam sice Open Office/Libre office ale to len preto lebo prilis lenivy "lupit" MS office. Na mensie veci to postacuje, ale pisat v tom dlhsie veci... to by asi PC letel von oknom.
Odpovedať Známka: 0.0 Hodnotiť:
 

jednoduchsie a rychlejsie je cracknut MS office ako ho kupit
Odpovedať Známka: 6.0 Hodnotiť:
 

Nie, lepšie a rýchlejšie je si ho aktivovať...
Neviem síce, ako je to s aktiváciou Officu, ale jeden moderátor ma donútil prečítať si licenčnú zmluvu pre Windows 8 po tom, čo som na dané fórum napísal, ako si Windows 8 aktivovať s kľúčom pre Windows Media Center.

A tam som sa dočítal v podstate to, že ak si aktivuješ Windows 8 => máš ho legálne. :-D
Odpovedať Hodnotiť:
 

No, už aby si sa začal učiť LaTeX :D
Odpovedať Známka: 10.0 Hodnotiť:
 

Ja som nasadil open office do nasej firmy uz pred 5 rokmi a doteraz s nim nebol problem. Ak sa nejaky dokument nedal otvorit, pouzil som MS Viewer... boli to len tlaciva na vytlacenie... PS: doplnanie textu funguje v OO ovela lepsie ako v MSO.
Odpovedať Známka: 7.5 Hodnotiť:
 

Tu sa cely problem ale odvija od toho ze povodne mali prechadzat aj ostatne nemecka mesta na standard ODF, cize by sa tym vyriesila vacsina problemov s nekompatibilitou, lenze k tomu nikdy nedoslo, tak samozrejme ze 2 roky neaktualizovane OO 3.2 nevyriesi nic len "zhorsi". Ale velakrat su podobne problemy s formatmi aj u roznych verzii MSO. Pri novom LO uz niesu ani problemy s doc, docx atd ktore boli roky v OO.
Odpovedať Známka: 10.0 Hodnotiť:
 

obavam sa, ze ty co tu najviac nadavaju na nekvalitu OO alebo LO su mladucke deti, ktore s inym pracovat nedokazu. Netreba im to mat ale za zle. Do naseho skolstva sa M$ dobre natlacil som win a msoffice zdarma. Ved takto zdarma ucia ludi pouzivat ich produkty. Myslim, ze dobre pasu ovecky na Slovensku.
Odpovedať Známka: 7.8 Hodnotiť:
 

vytlac si vyrazku
Odpovedať Známka: -4.3 Hodnotiť:
 

OpenOffice je na zaplakanie, kazdopadne problemy s kompatibilitou by sa dali riesit tlacenim do pdfiek...a otvaranie docx, doc fakt dakym MSviewerom... Ale rovnice sa mi pisali zatial najlepsie v 2007 worde, latex akoze vypluje pekny vystup, ale je to pain in the ass v tom pisat, open sourcove programy daleko od notepadu nemaju...
Odpovedať Známka: -4.3 Hodnotiť:
 

x_{1,2}={-b+-sqrt{b^2-4ac}}over{2a}

A teraz mi popíš do 40 znakov, ako to spravíš vo Word-e?


Odpovedať Hodnotiť:
 

tod nemecku kazdy vi, ze Microsoft ma ve seckom prsty a ze sa robi secko preto, aby sa ich produkty rozsirovali. cize tam Freiburg alebo ako sa ta dedina vola s tym nema nic spolocne a samozrejme, ze teda napisali, ze ano, doteraz bolo secko s OO OK, ale teraz zrazu od piatka 4 hod PM zacalo vadit a preto teraz ideme na MS office (a preto, lebo sef dostal obalku do ruky na com mu ostala lepit ruka).
Odpovedať Hodnotiť:
 

Ó, takže oni o tom hlasovali, že?
Dúfam, že to hlasovanie bolo spojené aspoň s tým, že sa na to všetci aj poskladajú!

Lenže tí dementi si zrejme neuvedomili, že kým oni mali ťažkosti pre prevode dokumentov „do/z“ Microsoft Officu, tak teraz s tým bude mať ťažkosti zrejme takmer celé mesto!
Avšak zrejme aj Microsoft Office bude mať podobné ťažkosti pri prevode dokumentov z OpenOfficu, takže...
Zrejme všetky tie smernice Európskej komisie o interoperabilite sú im asi na smiech, že?! :-@

To v podstate znamená, že vlastne donútili všetkých občanov prejsť na Microsoft Office, čiže je to podobné, ako keby im zvýšili dane o takých 150 € ročne (teda na 1 domácnosť)...
Doteraz si totiž mohli stiahnuť OpenOffice takmer zadarmo.

A to všetko len preto, lebo pár cvokov nevedelo, čo to znamená používať kompatibilný softvér, a posielalo im na magistrát gebuziny.

Aj takto sa robí drahá reklamná kampaň a som zvedavý, čo všetko ešte dostali od Microsoftu zadarmo – takto funguje korupcia!
Odpovedať Hodnotiť:

Pridať komentár