neprihlásený Piatok, 26. apríla 2024, dnes má meniny Jaroslava
Android smartfón zostane odomknutý, pokiaľ ho nosíte pri sebe

Značky: Androidsmartfónytabletybezpečnosť

DSL.sk, 21.3.2015


Spoločnosť Google rozšírila funkciu tzv. inteligentného zámku v operačnom systéme Android o novú možnosť inteligentného odomknutia zariadenia, pri využití ktorej je zariadenie ponechané odomknuté pokiaľ ho užívateľ nosí pri sebe.

Základná bezpečnosť Androidu

Základná bezpečnosť zariadení s Androidom je zabezpečovaná automatickým zamykaním zariadenia, pričom po zamknutí je potrebné zariadenie odomknúť nastaveným spôsobom, napríklad PIN-om alebo heslom.

Pri automatickom zamykaní sa podľa nastavení po nastavenom čase neaktivity štandardne najskôr vypne obrazovka a následne sa buď okamžite alebo po inom nastavenom čase zariadenie automaticky zamkne. V závislosti na nastaveniach sa zariadenie zamkne tiež hneď po manuálnom vypnutí obrazovky tlačidlom vypnutia a k dispozícii sú aj aplikácie umožňujúce zariadenie okamžite zamknúť napríklad pomocou widgetu.

Automatické zamykanie má zabrániť získaniu prístupu do zariadenia iným osobám, ktoré majú fyzický prístup k zariadeniu, ale tiež zlodejom. Samozrejme len za predpokladu, že na zariadení nie je ako spôsob odomykania nastavené jednoduché potiahnutie obrazovky.

Jedno nastavenie štandardného spôsobu zamykania Android zariadení ale zvyčajne nie je vyhovujúce pre rozličné prostredia, v ktorých sa zariadenie používa, napríklad naraz pre používanie v domácnosti a pri cestovaní.

Inteligentný zámok, odomknutie pri nosení

V Androide 5.0 tak Google uviedol inteligentný zámok, tzv. Smart Lock, umožňujúci dočasne oslabiť nastavenie bezpečnosti automatickým odomknutím zariadenia pri používaní v predpokladane dôveryhodných prostrediach alebo situáciách. Doteraz bolo podporované napríklad odomknutie zariadenia pri detekovaní nastavených Bluetooth a NFC zariadení, napríklad v aute po detekcii Bluetooth autorádia, alebo pri výskyte v nadefinovaných lokalitách, napríklad doma.

Na konci tohto týždňa sa podľa Android Police začala niektorým užívateľom ponúkať ďalšia možnosť nastavenia, On-body detection.

Podľa popisu po povolení tejto funkcie zostane Android zariadenie odomknuté, ak ho užívateľ odomkne počas nosenia so sebou, v ruke, vrecku alebo taške, a následne ho bez položenia ďalej nosí so sebou. Keď zariadenie prvýkrát položí, zariadenie sa v súlade so štandardnými nastaveniami zamykania zamkne. Či je zariadenie nosené alebo položené sa detekuje pomocou akcelerometra zariadenia.

Google zatiaľ o novej funkcii neinformoval. Vychádza ale zrejme z predpokladu, že pri neustálom nosení má zariadenie s vysokou pravdepodobnosťou v držaní tá istá osoba.


Nová funkcia v Android Smart Lock (screenshot: Android Police)



Podobne ako u ostatných funkcií v rámci inteligentného zámku ide samozrejme o výrazný kompromis medzi pohodlnosťou používania a bezpečnosťou. Pri povolení tejto funkcie užívateľ úplne stráca ochranu proti prístupu zlodeja do zariadenia, ak mu tento zariadenie ukradne počas jeho nosenia. Na druhej strane pri jeho nosení nemusí zariadenie opakovane odomykať.

Nová možnosť nemusí vyhovovať každému užívateľovi aj z iných dôvodov, keď zamykanie zariadenia môže byť tiež ochranou proti náhodnému stláčaniu tlačidiel a nechcenému aktivovaniu aplikácií pri nosení. Tiež nie je jasné ako spoľahlivá je detekcia nosenia zariadenia a ako reaguje napríklad pri sedení v dopravných prostriedkoch alebo pri státí.

Nová funkcia je zrejme distribuovaná v rámci novej verzie Google Play Services 7.0.97, zatiaľ má byť dostupná ale len malej časti užívateľov s novou verziou. Nájsť a aktivovať je ju možné v Nastaveniach, v časti Zabezpečenie a následne Smart Lock.


      Zdieľaj na Twitteri


Budete používať novú možnosť ponechania Android zariadenia odomknutého pri nosení? (hlasov: 220)

Áno      19%
Nie      81%


Najnovšie články:

NASA komunikovala laserom na stovky miliónov km rýchlosťou 25 Mbps
Let vesmírneho Boeingu by sa už mal uskutočniť, o menej ako dva týždne
Vydané Ubuntu 24.04 s dlhou podporou
Uvedený notebook používajúci nový formát menších pamäťových modulov CAMM2
Nová verzia Windows 11 bude vyžadovať CPU s podporou ďalších inštrukcií, nepobeží na starších CPU
Google opäť odložil vypnutie cookies tretích strán v Chrome
HDD zdražia, Western Digital a Seagate to už oznámili veľkým zákazníkom
Po oprave zariadení v EÚ sa predĺži záruka a výrobcovia budú povinní opravovať aj po záruke
Japonská sonda nebola skonštruovaná aby prežila noc na Mesiaci, funguje aj po tretej
Železnice opäť aktualizujú systémy, v noci nebude fungovať internetový predaj lístkov - aktualizácia 1


Diskusia:
                               
 

preco, pride mi to fajn :)
Odpovedať Známka: -2.6 Hodnotiť:
 

vytiahnem ti mobil z vacku a mam pristup k tvojim datam, kktina. To uz je lepsia ta autentifikacia na odtlacok prstu.
Odpovedať Známka: 5.7 Hodnotiť:
 

ano mas, ale ako zlodej ho ches predat, cize skor ci neskor ho budes musiet polozit.
a uprimne kolkim ludom kradnu mobily kvoli datam?
A ked patris medzi takich tak urcite si smartlock neaktivujes.
Odpovedať Známka: 5.0 Hodnotiť:
 

napriklad neterka sa mi vzdy chce hrat s mobilom. Ked chvilu nedavam pozor zrazu ho ma v ruke. Keby som mal tento debilny mod, tak si tam moze vselico precitat moje temne konverzacie a moze mi tam pomackat vselico v dolezitych aplikaciach...
Odpovedať Známka: 6.2 Hodnotiť:
 

len aby to co ma neterka v ruke nebol tvoj OCAS
Odpovedať Známka: -1.1 Hodnotiť:
 

1. kradne sa pre zariadenie nie dat
2. aj tak 99% z nas co pridu o telefon ho stratia/zabudnu, a nie je priamo ukradnuty inou osobou ktora ho nikde nepolozi.
3. da sa zamknut cez internet v momente ked zistis ze ti chyba
4. naozaj dolezite udaje maju dalsie overenie

su ludia medzi nami co proste nevedia rozonat zaujimavu featurinu ktora je celkom sikovna
Odpovedať Známka: 7.5 Hodnotiť:
 

Takze ty mas odomknuty fon stale. ej?
Odpovedať Hodnotiť:
 

radsej mohli pridat odomknutie na znamej wifi, aspon by sa nemuseli pouzivat platene aplikacie...
Odpovedať Známka: 7.9 Hodnotiť:
 

Cyanogen to má už dávno ako súčasť profilov. Keď detekuje domácu wifi, prepne sa na profil doma kde nepotrebujem zadávať heslo, ale ho iba potiahnutím odomknem telefón. Keď odídem z domu, prepne sa na profil von a na odomknutie musím použiť kód. Samozrejme v profiloch okrem toho mením hlasitosť zvonenia atď.
Odpovedať Známka: 8.7 Hodnotiť:
 

A keď zlodej chce tvoje dáta, nie je nič jednoduchšie ako prist k domu s notebookom alebo smartphonom, zachytit udaje tvojej wifi, doma vytvorit presne rovnaku wifi a mobil otvor sa :)
Odpovedať Známka: 0.7 Hodnotiť:
 

Takych zlodejov by chcelo viac, hned by ich vsetkych pochytali.
Odpovedať Známka: 5.6 Hodnotiť:
 

Ak mi ukradnú telefón, tak kvôli telefónu, nie dátam. Vedia si ho unloknuť a zresetovať. Mám púzdro čo vypne displej pri zatvorení, takže sa mi nič na displaji nestlačí. Viac netreba.
Odpovedať Známka: 10.0 Hodnotiť:
 

a ja som myslel ze to zamykanie je hlavne kvoli tomu aby sa mi vo vrecku nezapinali random aplikacie
Odpovedať Známka: 10.0 Hodnotiť:
 

ja nechapem preco ludia, hlavne vyvojari androidu vnimaju locknutie telefonu kde je potrebna nejaka autentifikacia a "slide to unlock" ako jednu vec. Bohuzial je to aj v nastaveniach androidu pod tou istou kategoriou.

Ked ma niekto zapnute locknutie telefonu autentifikaciou tak slide to unlock nieje treba.
Ale ked je to vypnute tak sa "slide to unlock" sa pouziva aby sa nepostlacali nechcene veci vo vacku.

Otazka je, preco by tato technologia nemala mat zapnuty "slide to unlock"

Otazka je, preco ked mam zasifrovany disk na androide, nemozem zvolit "slide to unlock" ako funkciu ktora sa zapne ked vypnem obrazovku smartphonu. A autentifikacia pinom by sa zapla az po X minutach necinnosti. Lebo aj tak sa da nastavit aby si vyzadoval autentifikaciu az 5 minutach po vypnuti obrazovky, ale problem je ze ked sa obrazovka zapne, je hned pouzitelna bez toho ze by sa dala nastavit "slide to unlock"
Odpovedať Známka: 10.0 Hodnotiť:
 

slide to unlock ochrani telefon pred neumyselnym odomknutim VO VACKU asi ako nechraneny sex s prostitutkou pred AIDS..

Odpovedať Známka: -2.5 Hodnotiť:
 

klasicka nokia: nastavitelna doma zablokovania + nastavitelna doba zamknutia + kopa ostatnych normalnych nastaveni
Odpovedať Známka: 7.1 Hodnotiť:
 

a preto je nokia v krachu, je prilis dobra pre konzumny trh
Odpovedať Známka: -2.5 Hodnotiť:
 

Tiez si myslim
Odpovedať Známka: 3.3 Hodnotiť:
 

Na odomknutie mobilu používam iba slide to unlock a nepoužívam pim na simke ,ale Smartlock je super funkcia na odoknutie Chrombooku /možno aj iného zariadenia/len treba mať zamknutý dispej vzorom pinom a to mi príde ako mrte otrava .
Odpovedať Známka: -10.0 Hodnotiť:
 

Mam telefon Xiaomi. K nemu mam naramok na ruku Mi-band. Telefon je permenentne zamknuty. Pokial by mi ho niekto zobral a chcel ho zapnut, ma problem, pretoze je zablokovany. Pokial ho chytim do ruky ja a zapnem ho, v okamziku mi ho naramok odblokuje. Pol metra od mojho naramku na ruke telefon nikdo iny ako ja neodblokuje. :-D Milujem Cinanov..
Odpovedať Známka: 7.5 Hodnotiť:
 

Ako často nabijas ten náramok? By som to aj chcel keby to vydržalo aspoň 1 mesiac nabite
Odpovedať Hodnotiť:
 

Mesiac ten naramok vydrzi v pohode, len na neho nesmies nechat chodit vsetky mozne notifikacie, pretoze pri notifikaciach naramok vibruje a potom ide baterka do hajan skor. Ale v pohode ma naramok upozornuje na prichadzajuce hovory, maily a rano ma inteligentne budi.
Odpovedať Hodnotiť:
 

Navyse to ani celkom nefunguje. Skusil som to na mojom nexuse 7 (2013) a ci som so zariadenim hybal alebo lezalo na stole dal sa stale odomknut bez hesla resp vzoru. Ostatne nastavenia ho neovplyvnovali a aj tak sa nezamkol.
Odpovedať Známka: 10.0 Hodnotiť:
 

To zas pribudne hádok, rozchodov a rozvodov kvôli nevere zistenej "aktívnym" partnerom šmírujúcim telefón svojho drahého :)
Odpovedať Hodnotiť:

Pridať komentár